Girişimcilik Altyapısı Nasıl Hazırlanır?

Birçok girişimci, tam zamanlı çalıştığı bir iş varken, aklında uyanan bir fikirle ilk aşamayı yaşar. Tam zamanlı işini hemen bırakmaz ve bir süre hem işiniz yapar hem de bu fikri düşünmeye başlar. Gündüzleri tam zamanlı işinde mesai harcarken, akşamları fikir ile ilgili araştırma, plan, hesap – kitap, sektörel araştırma gibi birçok işle uğraşır. Bu fikri sağlamlaştırmadan ve üstleneceği riski tanımadan da mevcut işinden uzaklaşmazlar.

Girişimcilik bir altyapı gerektirir ve en önemli aşama da, bu noktadır diyebiliriz. Çünkü fikrin geliştirilmesi, hayata geçirilmesi için her noktanın analiz edilmesi, müşterilerin tanınması ve finansal konular üzerine düşünülmesi gerekmektedir. Birçok girişimci bu aşamada hatalarını keşfeder, izlemedi gereken yolu planlar. Her şey basit bir fikirle başlar ve altyapının oluşturulmasıyla birlikte büyür. Kısaca bu aşamayı, kozasından çıkmayı bekleyen kelebeğe benzetebiliriz. Unutmayın; başarılı girişimcilerin ortak davranışları arasında daha işe başlamadan sonucu hesaplamak vardır ve buna göre bir plan hazırlanmalıdır.
Altyapının oluşum aşamasında basit fikir, sağlam bir iş planına dönüşmektedir. Bu süreç belki de yıllar alabilir. Araştırmalar, deneme yanılma yöntemleriyle alınan sonuçlar, planlamalar, bütçeleme gibi evrelerden geçilmesi gerekiyor. Girişimciler bu aşamada planlarının aşamaları üzerine çalışır, hatalarını keşfeder ve düzeltir, yeni bulgular ekler, piyasa şartlarını inceler. Bu aşama sayesinde de fikrini sağlam bir işe dönüştürme imkanı yaratmış olur. Ayrıca tam zamanı işini de bu aşamaya iyice yoğunlaştığı ve daha fazla zamana ihtiyaç duyduğu zamanda bırakır.
İşte girişimcinin geçirmesi gereken bu altyapı sürecinin nasıl şekillendiği, yeni şirketini ne zaman kurması gerektiği, tam zamanlı işini bırakmadan tamamlaması gerekenleri içeren yapılacaklar listesi şu şekildedir:

1 Yeni İşte Uzman Olmak

Bir işi, en iyi yaparak öğrenirsiniz. Başarıyı yakalamak için gerekli aşamaların hepsini tamamladığınızdan emin olmalısınız ve daha sonra işinizden ayrılarak kendinizi yeni işe yermelisiniz. Çalışma alanınızı yaratmalı ve yapmayı planladığınız iş ile ilgili bilgi donanıma sahip olmalısınız. Planladığınız yeni iş ile ilgili rahat olmanız ve uzmanlık seviyeniz sayesinde istediğiniz tüm kapıları aralayacak güve sahip olabilirsiniz. Kendinizi geliştirmeniz gereken konuları keşfetmeli ve eğitimlere açık olmalısınız. Gerekli sertifikaları alın, kurslara katılın ve kendinizi hemen her yönden yeni işe hazırlayın. Ayrıca atlamamanız gereken bir konu şudur; sizin fikriniz olduğu için yeni işinizin patronu da siz olacaksınız!

2 Gerekli Paraya Sahip Olun

Tam zamanlı işinizi bırakmadan önce projeniz ile ilgili gerekli parayı kazanın. Birçok girişimin finansal yetersizlik nedeniyle yarıda kaldığı bilinmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak ve daha cesur adımlar atabilmek için mutlaka finansal özgürlüğünüz olmalıdır. Belli bir finansal birikiminiz olmalı, giderlerinizi yönetebilmeli ve harcamalar ile ilgili kayıtlar oluşturmalısınız. İleriye dönük bütçelemenizi bu şekilde yaparak fikrinizi daha sağlam adımlarla gerçekleşmesine imkan tanırsınız. Örneğin kendiniz bu iş için bir kredi kartı çıkartabilir ve iş ile ilgili harcamalarınızı bu kartla yapabilirsiniz.

3 Kişisel Harcamalar için Birikim

Tam zamanlı işinizi paraya ihtiyacınız olduğuz ve hayatınızı idam ettirebilmek için yapıyorsunuz. Bu her gelir grubu için böyledir. Tam zamanlı işinizi bırakma vakti geldiğinde ise yeni işinizden para kazanana kadar geçiminizi sağlayacak kadar bir birikiminiz olmalıdır. Kişisel giderlerinizi karşılayabilmek için en az 6 aylık bir birikmişiniz olması gerektiği uzmanlarca söyleniyor. Hesap etmeniz gereken konulardan birisi de budur. Geçiminizi sağlayacak kadar birikiminiz olmalıdır ve yeni iş aşamasında böyle bir sorunu düşünmek zorunda kalmamalısınız.

4 Nasıl Bir Şirket Kurulacağına Karar Vermek

Anonim, limited veya şahıs; nasıl bir şirket kurmak istediğinize karar vermelisiniz. Yeni işinizin temellerini atmadan önce bu konuya kesin bir karar getirmelisiniz. Hangi şirket yapısının sizin için daha uygun olduğunu düşünmelisiniz ve gerekiyorsa hukuki destek almalısınız. Ayrıca patent gerektiren bir ürün söz konusu ise gerekli işlemleri de yapmanız da fayda vardır.


5 Destekçi Çevre Edinmek

Yeni bir işe adım atarken destekçiye sahip olmak her zaman faydalıdır. Kendi işinizi kurar kurmaz, bunu daha net bir şekilde anlarsınız. Fikrinizle ilgili mesajları yaymak, ürünlerinizi pazarlamak veya tavsiyeler edinmek için çevrenizdeki kişiler önemli bir rol oynarlar. Ayrıca yeni işiniz ile ilgili ne kadar heyecanlı olduğunuzu da onlara yansıtmalısınız. Hitap ettiğiniz müşteri profilinden, mesajlara kadar çevrenizdeki kişilere bahsedin. Onların fikirlerini alın ve yardımlarını isteyin. Bu sayede onlar da çevrelerindeki kişilere sizin işinizden bahsedeceklerdir ve daha geniş bir müşteri kitlesine sahip olabileceksiniz.

6 Sunum için Hazırlık Yapmak

İşiniz, hizmetini ve ürünleriniz hakkında, birkaç dakika içinde karşınızdaki kişiyi bilgilendirebilmeniz gerekiyor. İlaç mümessillerini kendinize örnek alabilirsiniz; onlar birkaç dakika içinde ellerindeki ürünü doktor ve eczacılara anlatarak ikna etmelidir. Sizin de aynı bu şekilde potansiyel müşteri ve yatırımcı kitlesine ürünlerinizi, işinizi aktarabilmeniz gerekiyor. Satış kokan kelimeler yerine, gerçekten ikna edici ve neden bu ürünü tercih etmesi gerektiği ile ilgili samimi, açık, net bilgiler vermeniz gerekiyor. Bunu yaparken de, gerçekten mutlu görünmeniz, ürününüzden emin olduğunuzu göstermeniz, heyecanınız ve sevginizi belli etmelisiniz.

7 Gelecek Öneri ve Yorumlara Açık Olmak

Hiç beklemediğiniz bir nokta ile ilgili öneriler alabileceğiniz gibi sert yorumlarla da karşılaşabilirsiniz. İyi – kötü tüm yorum ve önerilere açık olmalısınız. Yapıcı bir şekilde bu durumları değerlendirmelisiniz. Bir girişimcinin en önemli özelliği, hatasını kabullenmesidir ve gelen yorumları değerlendirmesidir. Sonuçta yeni bir işe başladığınız ve size para kazandıracak kişilerin yorumlarını önemsemeniz gerekiyor.

8 Profesyonel Bir Web Sitesi

Bilindiği gibi artık hemen her şirket, kurumsal kimlikleri kapsamında web sitelerine sahip. Sizin de yeni işiniz ile ilgili olarak bilgilendirici, hakkınızda ve ürünleri tanıtan bir web siteniz olmalıdır. Bunu kesinlikle profesyonel bir şekilde yapmalı, ürününüze en uygun olanı tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Web siteleri ürünlerin tanıtılması adına oldukça önemlidir. Ama bu web sitesinin kullanıcı deneyimlerini ölçmenizde de fayda vardır. Hitap ettiğiniz müşterilerin, sitenizi kolayca kullanabilmesi gerekmektedir. Sitenizin tasarımı aşamasında bu nedenle destek almanızı öneririm.

9 Kendini Markalaştırmak

Yalnızca logonuzu ve ürününüzü değil, kendinizi de markalaştırmanız gerekiyor. İlettiğiniz mesajlara katılan kişiler olmalı ve alanınızda uzman olduğunuzu gören insanlar olmalıdır. Yani çok tanınan bir ürünü düşünün. Ürünü yaratan kişi de, en az ürün kadar ünlüdür. Apple ve Steve Jobs, Microsoft ve Bill Gates gibi adınızı da markalaştırmayı ihmal etmeyin.

10 Sosyal Olmak

Günümüzde sosyallik de internete taşındı ve sosyal medya ürünlerini kullanıyor olmanız gerekiyor. Kurumsal kimliğin oluşturulması aşamasında en çok dikkat edilen konulardan birisi artık sosyal medya. Kendinizi bu alanda ne kadar gösterebilirseniz, ürünlerinizi de o kadar geniş kitlelere sunabilirsiniz. Sosyal medya ağlarının kullanımı konusunda profesyonellere danışabileceğiniz gibi henüz altyapı aşamasında bu ağları tanıyarak stratejiler geliştirmelisiniz. Bu şekilde kendinize iyi bir network oluşturmalı ve sosyalliği fiziksel yöntemlerin dışına taşımayı başarmalısınız.


11 Tam Anlamıyla Odaklanmak

Yeni işinize tam anlamıyla odaklanamazsanız, atlayacağınız noktalar olabilir ve farkında olmadan fikrinizi batırabilirsiniz. Yeni bir iş, daha önce görmediğiniz sorunlar demektir. Ciddi kararlar almalısınız ve daha önce hiç patronluk yapmadıysanız bunun acemiliğini atmanız gerekir. Daha önce hiç uğraşmadığınız alanlarda uzmanlaşmalı, sosyal medyada aktif olmalı, topluluk önünde konuşma yapabilmelisiniz. Profesyonel ve yıllardır bu işi yapıyormuş gibi işinize odaklı bir şekilde çalışmalısınız.

12 Direnin!

Bir fikri hayata geçirmenin kolay olduğunu hiç kimse söylemez. Mesela bir bebeğin büyüme evresini düşünün, ne kadar zahmetlidir. İşte yeni işiniz, size muhtaç bir bebektir ve bu aşama oldukça sancılı bir aşamadır. Bu aşamada yılmayın ve direnin. Karşılaştığınız zorluklarla baş etmenin, yüklerin altından kalmanın yolunu arayın. Her düştüğünüzde kalkmayı bilen ve vazgeçmeden yolunuza devam edin.