4 Ağustos 2020 Salı

İnternetten Ne Satabilirim Diyenler İçin En Karlı E-Ticaret Ürünleri

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ

Ek gelir elde etmek ya da yeni bir iş kurmak için sizin de aklınız e-ticaret dünyasının cazibesi tarafından kuşatıldıysa bu yazımızda en karlı e-ticaret ürünleri bulmanızı kolaylaştıracak önerileri keşfedebilirsiniz.




“E-ticaret yapmak istiyorum, internetten ne satabilirim?”, “E-ticaret sitesi açmayı düşünüyorum, hangi ürünleri satmalıyım?” soruları ile başlayan ve her bir yanıtta yeni soruların ortaya çıktığı bir süreçtir e-ticarete başlama süreci. İnternetten para kazanma yolları hakkında farkındalığın artması bir yana tüketicilerin satın alma motivasyonlarının da değişmesi e-ticaret sektörüne girme çabalarının yükselişe geçmesini sağlamıştır. 

Genel anlamda kolay bir iş fikri gibi değerlendirilen ancak çok stratejik planlamaların yapılmasını gerektiren e-ticaret sektöründe her geçen gün köklenip şiddetlenen bir rekabet vardır. Gittigidiyor, Hepsiburada, Trendyol, Amazon.com ve N11 gibi e-ticaret siteleri arasından sıyrılmak, tüketicilerde güven uyandırmak ve satılan ürün özelinde tercih edilebilen olmak hiç kolay değildir. 

E-ticarete girmek isteyen girişimcilerin şirket kurulumu veya iş planı hazırlama gibi gereklilikleri bir yana iş fikirlerini adım adım doğrulamaları gerekir. E-ticaret yazılımı ve e-ticaret paket seçimleri başlı başına başarı adına önemlidir. Aynı şekilde sitelerin tasarımı, hızı, internetten satılacak ürünlerin görsel kalitesi, ürün açıklamaları, sitenin Google arama motorlarında üst sıralarda görülmesini sağlayan SEO çalışmaları, SEO çalışmalarını destekleyen Search Engine Marketing yani SEM planlamaları, sitenin sosyal medya üzerinden tanıtımının ve reklamlarının düzenlenmesi derken e-ticaret sitesi açmak isteyenler çarpıcı bir gerçeklikle karşılaşabilir. Farkındaysanız daha “e-ticaret sitelerinde hangi ürünler satılabilir?” hakkında yapılması gerekenlere değinmedik bile. 

Başarılı olma potansiyeli yüksek bir e-ticaret sitesi oluşturmak isteyen girişimcilerin ürün seçimlerini gerçek anlamda dikkatli bir şekilde yapmaları gerekir. Olay yalnızca en karlı E-ticaret ürünleri arasından seçim yapmak da değildir. Satılması kararlaştırılan ürünlerin özellikleri, kalitesi, markası, hedef kitlenin ürünlere ihtiyacı, e-ticaret sitesinin sunduğu avantajlar ve fiyat politikası gibi konular ürün seçimi sırasında değerlendirilmelidir.

E-ticaret ürün tercihleri yapılırken bu geniş süreci küçük küçük planlayıp ele almak girişimcilerin karşılaşması muhtemel ikilemleri azaltabilir. Doğru bir planlama ve strateji ile internetten alışveriş yapmak isteyenlere hitap edilebilir.


E-Ticaret Ürünleri Seçim Kriterleri

“E-ticaret ürünleri nasıl seçilir?” derseniz takip edilmesi gereken adımları ve yanıtlanması gereken soruları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Ürünün Potansiyel Pazar Hacmi Ne Kadar?

Türkiye’de e-ticaret sitelerinde en çok satılan ürünler arasında kadın giyim ürünleri, bilgisayar donanımı, bilgisayar yazılımı, oyuncaklar, video oyunları, kozmetik ürünleri, takı, küçük ev aletleri, spor malzemeleri, tüketici elektroniği, ayakkabı ve hediyelik eşyalar gibi ürün grupları yer alır. E-ticaret sitesi açmak ve bu sektöre güçlü bir giriş yapmak isteyen girişimcilerin satmayı düşündükleri ürünler özelinde Pazar hacmi araştırması yapması gerekir. Bu aşamada girişimciler satış potansiyeli en yüksek ürünlere de henüz pazarda yeni yeni şahlanan ürün gruplarına da yönelebilirler. Ticari beklentiler, hedef kitle analizi ve dijital pazarlama stratejilerinin belirlenmesi gibi unsurlar hangi ürün grubuna yönlenilmesi gerektiğini etkileyebilir. 

2. Sektördeki Rekabet Ne Durumda?

Ürünlerin Pazar potansiyellerini araştırdıktan sonra ürünler özelinde sektördeki rekabet düzeyini de belirlemelisiniz. Ürünler ne kadar sipariş ediliyor, tüketiciler ne sıklıkla bu ürünleri satın alıyor, büyük e-ticaret sitelerinin bu ürünler üzerindeki karlılık durumları nedir, ürünler kolay bir şekilde temin edilebilecek mi gibi önemli soruların yanıtlarını bulmadan son kararı vermemelisiniz. Kimi zaman hedefleriniz ve beklentileriniz rekabeti yüksek seçimler yapmanızı gerektirebilir. Örneğin en çok satılan ürünler arasından seçim yapıyorsanız o ürünün satılma potansiyelinin karlılığını yaşamak istersiniz. Ancak bu aşamada da rakiplerle nasıl mücadele etmeniz gerektiğini belirlemelisiniz. Fark yaratamaz ve varlığınızı gösteremezseniz en çok satan ürünleri koyduğunuz e-ticaret sitenizin kâr elde etmesini sağlayamazsınız.

3. Seçtiğiniz Ürün Alternatifleri İnternetten Mi Alınıyor?

E-ticaret siteleri üzerinden tüketicilerin satın aldıkları ürünler incelendiğinde iki önemli değişken karşımıza çıkıyor. Bu değişkenlerinden ilki tüketicilerin kolay erişemedikleri ürünleri internet üzerinden aldıklarını, diğeri de kolay erişebildikleri ürünlerin internette düşük fiyatlara satıldığında e-ticaret sitelerinin tercih edildiğini ortaya koyuyor. Diğer bir deyişle e-ticaret sektörüne adım atmayı düşünen girişimcilerin ya kolay erişilemeyen bir ürünü bulmaları ya da buldukları ürünleri piyasa fiyatlarının altına satmaları gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. 

4. Ürünlere Gösterilen İlgi Trend mi?

Zaman zaman bazı ürünlere karşı aşırı bir ilgi oluşuyor; ürün türüne göre değişmekle birlikte ünlü birinin tercihi olması, faydalarının yeni anlaşılması, prestij sunması ya da yeni olması gibi faktörler ürünlerin dönemsel olarak yüksek satış hacmine ulaşmasına neden olabiliyor. E-ticaret ürünleri seçilirken bir ürüne gösterilen ilginin geçici mi kalıcı mı olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Eğer ürüne gösterilen ilgi geçici ise bu gerçek öngörülmemişse girişimcilerin yatırımları riske girebiliyor. 

5. Hedef Kitlenin Dikkati Nasıl Çekilecek?

Ürün seçimi ve hedef kitle ihtiyaçlarının belirlenmesi e-ticaret sitelerinin başarısı adına kritik derecede önemli süreçlerdir. E-ticaret ürün seçimi doğru yapılsa dahi hedef kitlenin dikkati çekilemezse, onlarda güven uyandırılamazsa ya da e-ticaret sitesinde sunulan imkanlar cezbedici hale getirilemezse girişimciler başarılı bir sürece adım atamazlar. 

En karlı e-ticaret ürünleri bulmanızı sağlayacak 5 önemli adımı sizlerle paylaştık. Siz de bu adımları takip ederek sizin için en kârlı ürünleri bulabilirsiniz. En karlı ürünün girişimciye, girişimcinin sermaye birikimine ve hedeflerine göre değişebileceği gerçeğini unutmayın. Ürün karlılığı sübjektif özellikler taşıyabilir. Normalde çok fazla kar bırakmadığı düşünülen ürün grupları pazarlıkla uygun fiyata alındığında ve çok satıldığında en karlı ürün grupları arasında yer alabilir. 

Kârlılığı Arttırabilirsiniz!

Az öncede ifade ettiğimiz gibi en karlı e-ticaret ürünleri hakkında kesin söylemlerde bulunması doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Ürünlerin hangi fiyatlara satın alındığı ve tüketicilere hangi fiyatlara satıldığı kadar ürünlerin çok satılabilmesi de girişimcilerin karlılığını etkileyebilir. Genel olarak giyim ürünleri, çocuk bakım ürünleri, oyuncaklar ve elektronik eşyalar yüksek karlılık bıraksa da yenilikçi bir fikir kârlılıkla ilgili düşünülen her şeyi değiştirebilir. 

E-ticaret sitesi açmak isteyenlerin kendi iş fikirlerini özelleştirecek hamleler bulması gerekir. Karlılık beklentilerini ve bu beklentilerini nasıl karşılayacakları müşterilerin e-ticaret sitelerine çekilmesi yönünde etkiye sahip olduğu unutulmamalıdır. En karlı e-ticaret ürünleri yanlış yönetilen ya da gerekli özelliklere sahip olmayan bir e-ticaret sitesinde komple zarar oluşturabilir. Tam tersi bir durum da mümkündür; karlı olduğu akıllara gelmeyen ve hatta hedef kitlenin farkında dahi olmadığı bir ürün doğru pazarlandığında doğru anlatıldığında ve dijital pazarlamanın imkanları doğru yönlendirildiğinde girişimcinin servetinin kaynağına dönüşebilir.

“E-Ticaret Yapmak İstiyorum” Diyenlere Öneriler

1. “İnternetten para kazanmak için e-ticaret sektörüne girmeyi istiyorum” diyorsanız, belirli miktardaki bir yatırımı göze almalısınız. Şirket kurulumu da e-ticaret yazılımları satın alınması da sermaye gerektirecektir. Aynı şekilde seçtiğiniz iş modeli doğrultusunda ürün stoku yapıp yapmayacağını da maliyetleriniz üzerinde etki gösterecektir. Bir de reklam harcamaları var tabii; e-ticaret siteniz için reklam yapmama gibi bir opsiyonunuzun olmadığını bilmelisiniz.

2. E-ticaret sektöründe başarılı olmak istiyorsanız doğru ürünü seçmeniz yetmez, seçtiğiniz ürünün satış fiyatını çok iyi belirlemelisiniz. Özellikle tüketicilerin kolay erişebildikleri ürünleri piyasa fiyatının altına satamazsanız neden tercih edilmeyi bekleyesiniz? Değil mi! Bu nedenle ürün tedariki sırasında mutlaka pazarlık yeteneklerinizi kullanmalısınız. Bu şekilde kâr oranınızı da arttırabilirsiniz. 

3. E-ticaret sitenizde tek bir ürün satmak da çoklu ürünlerle hedef kitlenizi genişletmek de sizin seçim yapmanız gereken stratejilerdir. Tek bir ürünle yola çıkmak da çok ürün sergilemek de risk barındırır. Riskinizi minimize etmek için ürün araştırması aşamasında profesyonellerden destek isteyebilirsiniz.

4. E-ticaret gibi rekabeti yüksek bir iş fikrini tercih ettiğiniz anda Google’ın gözüne girmelisiniz. Evet doğru duydunuz, Google tarafından üst sıralarda gösterilebilmek için SEO çalışmalarına da SEM çalışmalarına da başvurmalısınız. Tüm bunlara ek olarak e-ticaret sitenizde kullanıcı deneyimini iyileştirmeli, anahtar kelime kullanımına özen göstermeli ve ticari varlığınızı dijital mecralarda yaptığınız çalışmalarla desteklemelisiniz. Bu şekilde sattığınız ürünlerle ilgilenen ve ilgilendiği ürünleri Google üzerinden sorgulayan potansiyel müşterilere satış yapma şansı yakalayabilirsiniz.

5. Kargo süreci ile ilgili tüketicilere avantaj sağlayan anlaşmalar yapmalısınız. Kargo şirketleri aracılığı ile ilettiğiniz siparişleri sıkı takip etmelisiniz. Sipariş geç ulaşırsa ya da kargo şirketi çalışanlarından kaynaklı bir sorun yaşanırsa müşterilerinizin gözündeki özenli imajınıza zarar verebilirsiniz. Doğrudan sizinle ilgili olmayan süreçlerden zarar görmemek adına kargo anlaşmalarınızı dikkatli yapmalısınız. 

6. İnternetten satış hacmi yükselen ürünleri takip etmelisiniz, müşteriler farklılıktan ve yenilikten hoşlanırlar. Yenilikçi vizyonunuzu yansıtmak için trend ürünleri e-ticaret sitenizde satmaya başlayabilirsiniz. Talepleri ölçerek en doğru tercihleri gerçekleştirebilirsiniz.

7. Sattığınız her ürünün herkes tarafından beğenilmesini ve ürünlerinizden herkesin son derece memnun kalmasını beklememelisiniz. Artılarını ve eksilerini düşünüp sitenizde ürünleriniz için yorum yapılabilmesini sağlamalısınız. Gerçek müşteri yorumları satın alma kararlarının verilmesinde çok ama çok etkilidir. E-ticaret sitenizden alışveriş yapmayı düşünenler sanal bir pozitiflik algısından ziyade dengeli bir gerçekliği tercih edecektir. 

8. E-ticaret sitenizdeki ürün fotoğraflarının kalitesine de ürün açıklama içeriklerinin özgünlüğüne de önem vermelisiniz. Müşterileriniz hangi ürünü alacaklarını net bir şekilde görmek ve ürünle ilgili detaylı bilgi almak isterler. Zaten konsept gereği yakından incelemeleri mümkün olmayan ürünlerin kötü görselleri ya da eksik açıklamaları onları sitenizden uzaklaştıracaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı Topluluk kurallarına uygun şekilde yapın.Yapılan yorumlardan sayfamız sorumlu değildir.