8 Temmuz 2018 Pazar

Yatırım Teşvik Sistemi Nedir?

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ

2012 yılı Nisan ayı içinde kamuoyuna tanıtılan Yatırım Teşvik Programı, 15 Haziran 2012 tarih ve 2012/3305 sayılı “ Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile yürürlüğe girmiş; Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise 2012/1 sayılı Tebliğ ile belirlenmiştir.

Türkiye'nin 2023 vizyonu ile üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejisi bakımından büyük önem taşıyan yeni yatırım teşvik programı, kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedeflere uygun olarak;
Tasarrufları katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirmek,
Üretimi ve istihdamı artırmak,
Uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma-geliştirme içeriği yüksek büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımları özendirmek,
Uluslararası doğrudan yatırımları artırmak,
Bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak,
Kümelenme ve çevre korumaya yönelik yatırımları özendirmek,
amaçlarını gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.
Belirtilen hedeflere ulaşmak üzere, özel sektör temsilcisi kuruluşlar başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde hazırlanan Yatırım Teşvik Sistemi; Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Öncelikli Yatırımların Teşviki, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki, Stratejik Yatırımların Teşviki ve Genel Teşvik Uygulamaları olmak üzere beş ana bileşenden oluşmaktadır.
Bahsi geçen teşvik uygulamaları kapsamında yatırımcılara,
KDV İstisnası,
Gümrük Vergisi Muafiyeti,
Vergi İndirimi,
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği,
Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği,
Gelir Vergisi Stopajı Desteği,
Faiz Desteği,
Yatırım Yeri Tahsisi,
KDV İadesi
destekleri sağlanmaktadır.
Söz konusu desteklerin tamamından veya bir bölümünden yatırımın büyüklüğüne, bölgesine ve konusuna bağlı olarak değişen oran ve sürelerde yararlanılması mümkün bulunmaktadır.
Ayrıntılı bilgi için yandaki menüde yer alan Yatırım Teşvik Sistemi İle İlgili Önemli Bilgiler sayfasını ziyaret ediniz.


NASIL BAŞVURABİLİRİM?

Yatırımcıların, Yatırım Teşvik Programı kapsamındaki uygulamalar çerçevesinde desteklerden yararlanabilmek için resmi bir başvuruda bulunması gerekmektedir. Belirli usul ve esaslara dayalı olarak yapılacak başvurudan önce yatırımcılar Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden projesinin hangi uygulama kapsamında desteklenebileceği konusunda bilgi alabilir veya teşvik kararını inceleyerek hangi uygulamaya dahil olduklarını tayin edebilirler. Yatırımcıların  projesi ile ilgili olarak aşağıda belirtilen konulara ilişkin bilgilere sahip olması, bu bilgi edinme sürecinin verimli bir şekilde yürütülebilmesine katkı sağlayacaktır:
Proje için belirlenen yatırım yeri veya alternatif yatırım yerleri
Yatırım projesinin sektörü
Yatırım projesinin konusu, kapasitesi ve yaklaşık tutarı
Stratejik yatırımlar için, üretilecek ürüne ilişkin yurt içi üretim kapasitesi ve ithalat verileri

MÜRACAAT MERCİİ

Yatırım Teşvik Programı’ndan faydalanmak üzere yatırımcılar başvurularını Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne yaparlar. Başvurular, Ekonomi Bakanlığına şahsen veya posta yoluyla yapılabilir. Posta yoluyla yapılacak başvuruların aşağıda belirtilen adrese gönderilmesi gerekmektedir:
T.C. Ekonomi Bakanlığı
Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü
Söğütözü Mahallesi, 2176. Sok. No:63, 06510 Çankaya/Ankara
Ayrıca, firmanın tercihine bağlı olarak yetkilendirilen Yerel Birimlere de müracaat edilebilir.
Yatırımcıların teşvik belgesi almak üzere Yerel Birimlere müracaat edebilmesi için:
Yatırım projesinin Genel veya Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında desteklenecek nitelikte olması,
Sabit yatırım tutarının 10 Milyon TL’yi aşmaması,
Yatırım konusunun aşağıdaki listede yer alan konulardan biri olması
gerekmektedir.
Yatırım Teşvik İşlemleri için Yetkilendirilen Yerel Birimlerin Listesi için tıklayınız.
Yerel Birimlerce Teşvik Belgesi Düzenlenebilecek Yatırım Konuları için tıklayınız.

MÜRACAT BELGELERİ

Yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi aşamasında sunulacak belgelerin listesi için tıklayınız.
Yatırım konusuna göre talep edilen ilave belgelerin listesi için tıklayınız.

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER



Yatırım Teşvik Sistemi,
Genel Teşvik Uygulamaları
Bölgesel Teşvik Uygulamaları
Öncelikli Yatırımların Teşviki
Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki
Stratejik Yatırımların Teşviki
olmak üzere beş ana bileşenden oluşmaktadır.
Bahsi geçen teşvik uygulamaları kapsamında yatırımcılara,
KDV İstisnası,
Gümrük Vergisi Muafiyeti,
Vergi İndirimi,
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği,
Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği,
Gelir Vergisi Stopajı Desteği,
Faiz Desteği,
Yatırım Yeri Tahsisi,
KDV İadesi
destekleri sağlanmaktadır.
Yatırım Teşvik Uygulamaları ve Destek Unsurlarına ilişkin detaylı bilgiler ile Yatırım Teşvik Sisteminin tanıtımına yönelik özet bilgi ve sunumlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Yatırım Teşvik Programı, yatırımların konusuna, büyüklüklerine ve bölgesine göre farklı uygulamalar çerçevesinde destek vermek üzere kurgulanmıştır. Bu çerçevede, sistem beş farklı uygulamadan oluşmaktadır:

Genel Teşvik Uygulaması
Bölgesel Teşvik Uygulaması
Öncelikli Yatırımların Teşviki Uygulaması
Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Uygulaması
Stratejik Yatırımların Teşviki Uygulaması
Genel Teşvik Uygulaması: Teşvik edilmeyecek veya teşviki için aranan şartları sağlayamayan yatırım konuları hariç olmak üzere, asgari sabit yatırım tutarı ve kapasiteler üzerindeki yatırımlar bölge ayrımı yapılmaksızın Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında desteklenmektedir.
Bölgesel Teşvik Uygulaması: Bölgesel Teşvik Uygulamalarında her ilde desteklenecek sektörler, illerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak tespit edilmiş olup, bölgelerin gelişmişlik seviyelerine göre yardım yoğunlukları farklılaştırılmıştır.
Öncelikli Yatırımların Teşviki Uygulaması: Ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda, tespit edilen alanlarda yapılacak olan yatırımlar, öncelikli yatırımlar olarak belirlenmiş ve bu yatırımlara 1. 2. 3. ve 4. Bölgelerde gerçekleştirilmiş olsalar dahi 5. Bölgede uygulanan destekler sağlanmıştır. Bu yatırımlara, 5. ve 6. Bölgede gerçekleştirilmeleri halinde ise kendi bölgelerinde uygulanan destekler sağlanmaktadır.
Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Uygulaması: Asgari sabit yatırım tutarları 50 Milyon TL ve 1 Milyar TL arasında olmak üzere belirlenen 12 yatırım konusu, büyük ölçekli yatırımların teşviki çerçevesinde desteklenmektedir. Bu yatırımlar kapsamında Vergi İndirimi desteğinin yatırıma katkı oranı her bölge için bölgesel teşvik sistemi kapsamında uygulanan oranın %10 üzerinde uygulanmaktadır.
Stratejik Yatırımların Teşviki Uygulaması: Asgari sabit yatırım tutarının 50 milyon TL olması, yatırım konusu ürünle ilgili yurt içi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması, yatırımla sağlanan katma değerin asgari %40 olması ve üretilecek ürünle ilgili toplam ithalat değerinin son 1 yıl itibarıyla en az 50 milyon $ olması kriterlerini sağlayan, ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı veya ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar stratejik yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında desteklenmektedir. Ayrıca, asgari sabit yatırım tutarı üçmilyar Türk Lirasının üzerinde olan öncelikli yatırımlar stratejik yatırım olarak kabul edilir.

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşmaları



Müzakereleri Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen ve Türkiye'nin bugüne kadar 94 ülkeyle imzalamış olduğu Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşmaları, yabancı bir ülkede yatırım yapan yatırımcılar için büyük önem taşıyan; yatırımcıya ev sahibi ülke tarafından uygulanacak muamelenin sınırlarının belirlenmesi,  yatırım yaptıkları ülkelerdeki temel hak ve menfaatlerinin uluslararası hukuk temelinde korunması, kar transferlerinin güvence altına alınması, ev sahibi devletçe yapılması muhtemel kamulaştırma işlemlerinin şartlarının belirlenmesi ve uyuşmazlık halinde uluslararası tahkime başvurulması gibi "olmazsa olmaz" hükümler içeren temel nitelikte bir anlaşmadır. Bu çerçevede, ülkemizce imzalanmış ve yürürlüğe konmuş olan  YKTK Anlaşmalarının tarafı olan yabancı bir ülkede yatırım yapan Türk yatırımcılarının yatırımlarının korunması açısından da YKTK Anlaşmaları  önemli hükümler içermektedirler.

Türkiye Hibe Ve Teşvik Desteği Veren Kurum Ve Kuruluşlar

KOSGEB DESTEKLERİ
Girişimcilik Destek Programı
Programın Amacı
Girişimciliğin desteklenmesi
Girişimciliğin yaygınlaştırılması
Başarılı işletmelerin kurulması
Programdan Kimler Yararlanabilir
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler,
Girişimciler
İşletici Kuruluşlar (İş Geliştirme Merkezi’ni yönetmek üzere kurulan tüzel kişilik)
Programın Kapsamı
Bu program,
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi,
Yeni Girişimci Desteği,
İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği
İş Planı Ödülünden oluşur.
A)Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin bir iş planına dayalı olarak kuracağı işletmelerin başarı düzeylerini artırmak amacıyla düzenlenir.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri;
KOSGEB birimleri tarafından düzenlenen,
Ulusal veya uluslararası projeler kapsamında, KOSGEB tarafından yürütülen,
KOSGEB ile işbirliği içerisinde çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen eğitimler,
Üniversiteler tarafından örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik dersleri’dir.
Bu eğitimler, 24 saati atölye çalışmalarından oluşan toplam 70 saatlik eğitimler olup; genel katılıma açık ve ücretsizeğitimlerdir.
B) Yeni Girişimci Desteği
Destekten Kimler Yararlanabilir
Bu destekten;
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni,
KOSGEB Genç Girişimci Geliştirme Programı’nı,
Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı’nı tamamlayarak eğitime veya programa katıldığını belgeleyen ve işletmesini kurangirişimciler,
İŞGEM’de yer alan işletmeler yararlanabilir.