Mimarlık Okumak için 10 Neden

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ


Kimler mimar olabilir? Mimar olmak için iyi çizim yapmak gerekir mi? Mimar olmak için yetenek gerekir mi?

Mimar olmak için herhangi bir özel yeteneğe sahip olmak gerekmiyor. Hele ki çizim yeteneğine sahip olmak hiç gerekmiyor. Mimariye ilgi duyan ve yeterli puan alan herkes mimar olabilir. Önemli olan ilgi duymanız, sonrasında yeterince çalışırsanız mimar olabilirsiniz. Ben hala elimle düzgün eskiz yapamayan biriyimdir ama okuldan gayet yüksek bir notla mezun oldum. Şayet sizin eliniz serbest çizimde iyiyse bu size avantaj sağlar. Tasarım fikirlerimizi görselleştirmek için ilk etapta genellikle kağıt üzerinde elle çizimler yaparız. Dediğim gibi eliniz çizim işlerine yatkınsa zorluk çekmezsiniz. Fakat daha önceden resim dersleri haricinde hiç elinize kalem alıp bir şeyler karalamadıysanız ve mimar olmak istiyorsanız biraz pratikle tasarım fikirlerinizi kağıda dökerek kendinizi ifade edebilecek düzeye gelmeniz gayet kolaydır.
Mimarlıkta ayrıca maket yapmak da önemlidir. Tasarım fikirlerini her zaman kalem kağıtla ifade edemeyebiliriz. Böyle durumlarda 3 boyutlu maketler yaparız. Maket yapmak hassas eller gerektirir. Okulda ilk yıllarda hep maketle çalışılır daha sonra dijital modellere geçilir. Bazılarınız artık her türlü çizimin, modelin ya da sunumun bilgisayarda yapıldığını düşünmektedir ki haklılar da fakat autocad, illustrator, photoshop, sketchup, 3ds max gibi programları öğrenmek için de uzun süreler harcamanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca elinizin altında çizim yapabileceğiniz dijital bir araç olmadığında aklınıza gelen tasarım fikirlerini not etmenin en iyi yolu bir kağıda çizmek ve yazmaktır.

Mimar ne yapar? İç mi dış mı?

Klasik tanımıyla mimar, yapıları estetik ilkeler doğrultusunda tasarlayan bunu yaparken ise kullanıcı isteklerini göz önünde bulunduran ve genellikle yapım sürecini de kontrol eden, denetleyen uzman kişiye denir. Yani mimar kullanıcı istekleri doğrultusunda hareket ederek belirli estetik ilkeler çerçevesinde yapı tasarlayan kişidir. Bir yapının çatısından temeline, merdiveninden penceresine kapısına kadar her şeyini tasarlar mimar. Tasarladığı yapının inşa edilmesi için gereken ölçekli çizimleri yani yapının projesini de hazırlar. Projesi hazırlanan yapının inşa sürecini de kontrol eder ki bina gerçekten projeye uygun biçimde inşa edilebilsin.
Mimarlık, derin bilgi birikimine sahip olmanızı sağlar. Sosyoloji, felsefe, psikoloji, coğrafya gibi sosyal bilimlerin yanı sıra fizik, matematik, geometri, mekanik gibi fen bilimlerini de bilmeniz gerekir. Yapılan her bir projenin içeriğine göre o alanda araştırma yapmanız gerekir. Örneğin bir hastane yapmakla havalimanı terminali yapmak arasında dağlar kadar fark vardır ya da bir otel yapmakla okul binası yapmak arasında... Her proje için yapacağınız araştırmalar sizin değişik alanlardaki bilgi birkiminizi yıllar geçtikçe daha da artıracaktır.
Mimarlık ayrıca pek çok farklı disiplinle birlikte çalışmayı da gerektirir. Bir binanın tasarımından inşasına kadar geçen süreçte inşaat mühendisleri, elektrik mühendisleri, makina mühendisleri, peyzaj mimarları, iç mimarlar, inşaat ustaları ve işçiler gibi pek çok farklı alandaki insanlarla birlikte çalışmanız, onlarla fikir alışverişinde bulunmanız gerekmektedir. Tüm bu disiplinlerin koordinasyonunu da yine çoğu zaman mimarlar sağlamaktadır.
Mimarın ne yaptığı ülkemizde çok bilinmediğinden gerek okul hayatınızda gerekse iş hayatına atıldığınızda bazı tuhaf sorularla karşılaşabilirsiniz. Sizi bazen müteahhit sanarlar bazen de restoratör. Ama şüphesiz karşılaşacağınız en büyük soru "İç mi dış mı?" olacaktır. Olay şu şekilde gelişir: Biri size ne okuduğunuzu sorar. Siz de "Mimarlık" diye cevap verirsiniz. Bunun üzerine karşınızdaki kişi %80 ihtimalle "İç mi dış mı?" diye sorar. Bu noktada yapılması gereken basittir. Mimarlık iç-dış diye ikiye ayrılmaz öncelikle bunu bilmek gerekir. Mimarlık bir bütündür. Bir binanın a'dan z'ye her şeyinden mimar sorumludur ve görünen görünmeyen, içindeki veya dışındaki her şeyin tasarımını mimar yapmaktadır. Peki iç mimarlık nedir? İç mimarlık, mimarlık ana bilim dalından ayrılmış ve özelleşmiş alt bir daldır. Kabaca tanımlarsak: bir mimari mekânın içinde, kullanıcılara işlevsel, yapısal ve estetik ölçütlere göre en uygun tasarımı sunmak için çözümler üreten meslek dalıdır. Günümüzde iç mimarlık başlı başına bir meslek dalıdır. Binanın içindeki mekanların, mobilyaların birebir tasarımı ve üretimiyle ayrıca malzemelerin, renklerin, aydınlatmaların vb. seçimi ve tasarımıyla ilgilenir. Bir mimar iç mekanları kendi tasarlayabileceği gibi bu işi iç mimara da bırakabilir. Kısacası mimar bütünü, iç mimar ise bütünün içindeki parçaları tasarlar diyebiliriz. Bana iç mi dış mı diye sorduklarında dış mimar diye bir kavram olmadığını, normal bir mimar olduğumu ve yapıyı oluşturan her öğeyi bir bütün olarak tasarladığımızı söylüyorum.

Mimar olmak istediğine emin misin? Mimarlık eğitimi zor mudur?

Mimarlık, zorlu bir yoldur. Mimarlık eğitiminin ülkemizdeki ilk ve ortaöğretimle hiç alakası olmadığından okulun ilk gününden itibaren afallayabilirsiniz. Bambaşka bir disiplin ve daha önce hiç aşina olmadığınız bir dünya olarak karşınıza çıkar mimarlık. Buna alışmak için çok çalışmanız gerekir. Bir mühendislik öğrencisi lisede gördüğü matematik, fizik, kimya derslerinin devam dersi niteliğinde çok daha ayrıntılı şekilde yine matematik, fizik, kimya öğrenmeye devam ederken bir mimarlık öğrencisi ise hayatında daha önce hiç karşılaşmadığı yepyepi ufuklara yelken açar. Bu hem zevklidir hem de zorludur.
Öğrencilik yıllarımda genelde haftada iki gün kesin sabahlardım çünkü ne kadar vakitlice çalışırsam çalışayım yine tüm işler son dakikaya kadar bitmezdi. Mimar olmak istiyorsanız zorlu ve yorucu bir eğitim sürecinden geçeceğinizi bilmelisiniz. Proje teslimlerinde yapacağınız çizimler ve maketler yüzünden günlerce uykusuz kalacağınızı unutmayın. Bilgisayar mühendisi olan ev arkadaşım dizi, film izlemekten yorulup gece 12-1 gibi yatardı genelde. Ben ise her tasarım dersi öncesi yani haftada 2 kere sabah 5-6 ya kadar çizim yapardım. Bu durum bana özgü değil, tüm mimarlık fakültelerindeki öğrenciler aşağı yukarı aynı şekilde çalışır. Mimarlık ders programı çok yoğun olduğu için boş vaktiniz nadir olur. Verilen ödevleri yetiştirmek ve okulu 4 yılda bitimek için başka çareniz yoktur. Öyle zamanlar olacaktır ki hem yorgunluktan hem de eve gidip gelmekle vakit kaybetmemek için okulda uyumaya başlayacaksınız. Final zamanları yastığım ve battaniyemle okuldaki stüdyolarda uyuduğum çok olmuştur.

Mimarları iş hayatında neler bekliyor? Mimar maaşı yüksek midir?

Mimar olmak pek çok kişiye göre havalı bir meslektir. Mimarlığın neden bu kadar havalı olduğunu ben de bilmiyorum. Bana sorarsanız çok da havalı değil ve mimar olan kişiler de gayet sıradan insanlar. Sanırım bir mimarı havalı kılan tek şey entelektüel oluşudur. Ki entelektüel altyapının oluşması mimarlığın eğitiminden kaynaklanmaktadır. Bir mühendis bir sergiyi gezerken gördüğü heykel için " ya ne var bunu ben de yaparım." derken bir mimar ise o eserin hem nasıl bir uğraş sonucu yapıldığını bilir hem de içerdiği kavramsal mesajı anlamaya çalışır. Sanat galerilerinde bir tabloya ya da başka bir esere uzun uzun bakıp konuşan kişilerin mimar olma ihtimalleri mühendis olma ihtimalinden her zaman yüksektir bunu unutmayın. Mimarlık sizin sanata açılan kapılarınızdan biri olacaktır kesinlikle. Fakat tüm bu entelektüel birikim iş dünyasında sizin hiçbir işinize yaramaz. Türkiye'de yeni mezun bir mimar çoğu mühendisten daha düşük ücretle işe başlar. Proje teslim zamanlarında mimarlar saatlerce mesai yaparlar. Özel sektördeki firmaların çoğu mesai ücreti ödemez. Mimarlık genelde küçük (5-10 kişilik) ofislerde yapıldığından sigorta primleri de çoğu zaman asgari üzerinden ya da aldığınız maaştan daha düşük değerler üzerinden yatar. Ancak büyük ve kurumsal şirketlerde haklarınızı düzgün biçimde elde edebilirsiniz. Malesef inşaat sektöründeki sömürü düzeni direkt olarak işin içinde olan mimarları da etkilemektedir. Mimar olarak mezun olduktan sonra yapabileceğiniz şeyler şunlardır:
- Mimarlık ofislerinde mimar olarak çalışmak,
- Devlet kurumlarında, belediyelerde, bakanlıklarda vs. memur olarak çalışmak,
- Üniversitelerde akademisyen olarak çalışmak,
- Kendi mimarlık ofisinizi açıp kendi işinizin patronu olmak,
- Freelancer olarak proje bazlı çalışmak.
Yukarıdaki tüm seçeneklerin kendine göre avantajları-dezavantajları vardır. Her durumda çok çalışmanız, çok okumanız, çok araştırmanız gerekmektedir. Mimarlık, gelişen yeni teknolojilerle birlikte sürekli olarak değişen bir meslek. Günceli yakalamak için temponuzu hiç düşürmemelisiniz. Şimdiden kolay gelsin.

Mimarlık Okumak için 10 Neden

İnsanlık tarihinin en eski disiplinlerinden biri olan Mimarlık, ülkemizde üniversite adayları tarafından en fazla tercih edilen programlar arasında yer alıyor. Mimarlık programını tercih edip etmemek konusunda kararsız olan adaylar için ‘neden Mimarlık okumalıyım’ sorusunun cevaplarını listeledik:
1.Yaratıcılığın özgürce ortaya çıkabildiği bir alan olduğu için, 
2.Fotoğrafçılık, güzel sanatlar ve tasarım gibi alanlarla iç içe olduğu için, 
3.Hayalleri somut gerçekliğe dönüştürme imkanı verdiği için, 
4.Dünyanın her yerinde çalışabilme imkanı sunduğu için, 
5.Keşfetmeye, hayal etmeye ve üretmeye izin veren bir alan olduğu için, 
6.Nesnelere farklı açılardan bakmayı öğrenmek için, 
7.Dünyayı yeniden inşa etmeye ve değiştirmeye imkan verdiği için, 
8.Yalnızca çizim ve tasarım konularında değil mutfak kültüründen restorasyona, renklerden siyasete kadar pek çok alanda bilgi sahibi olmak için, 
9.Hem sayısal hem de sözel zekayı aynı anda kullanmayı öğrenmek için, 
10.İnsanların yaşamak ve sosyal aktiviteleri gerçekleştirmek gibi amaçlarla kullanacağı tüm yapıları tasarlama olanağı sunduğu için Mimarlık okumayı seçebilirsin.