6 Eylül 2017 Çarşamba

Parlak kariyer vaat eden trend meslekler

TAMER ASHRAF
Gerek çalışan kuşakların ve onların iş yapış biçimlerinin değişmesi gerekse ekonomik ve sosyal hayattaki gelişmeler nedeniyle ihtiyaç ve ilgi duyulan meslekler de değişiyor. İşte parlak kariyer vaat eden trend meslekler:
Kuşaklar değiştikçe ihtiyaç duyulan meslekler de farklılaşıyor. Çok bilinen ve gelecek yıllarda da tercih edileceği düşünülen öğretmenlik, doktorluk, mühendislik gibi dalların da günümüz ihtiyaçlarına göre değişim gösterdiği biliniyor.
Sadece üniversite seçimlerinde değil okul sonrası dönemde alınacak ek eğitimlerle kariyeri farklılaştırmak ve günümüzün trendlerine uygun hale getirmek mümkün. Bunun için farklı kariyer yollarıyla bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına çözümler üretecek meslekleri ve gelişime açık alanları sürekli keşfetmek gerekiyor.
Bu nedenle sizin için günümüzün en trend ve kariyer yolları açık mesleklerine bir göz attık:

Biyomedikal Mühendisliği

Mühendislik her dönemde önemli bir dal olsa da gelecekte genel mühendislik pozisyonlarının dışında da mühendislere olan ihtiyaç devam edecek. Biyoloji ve tıp alanındaki gelişmelerin artmasına paralel olarak “Biyomedikal Mühendisi” ne olan ihtiyaç bugün olduğu gibi gelecek dönemde de devam edecek. Yurt dışında yapılan araştırmalar da bunu destekler nitelikte. Bu alandaki istihdamın 2022 yılına kadar yüzde 22 artacağı öngörülüyor.

Yazılım Mühendisliği

Bugün de popüler bir meslek olan yazılım mühendisliğine olan ilgi gelecek yıllarda da devam edecek ve yazılım mühendisleri en çok kazanan mühendislik dallarından biri olacak. 2012 verilerine göre ABD’de “yazılım mühendisliği” alanında ortalama 1 milyon iş olduğu tespit edilmiş. Bu rakama 2022’de 226 bin pozisyonun daha ekleneceği tahmin ediliyor.

Data Analistliği

Müşterisine özel çözümler üretme ihtiyacı içerisinde olan firmalar için en önemli nokta “Big Data”nın doğru analiz edilebilmesinden geçiyor. Bu anlamda datayı doğru yorumlayabilen ve müşterinin ihtiyaçlarını data üzerinden anlamlandırabilen Data Analistleri şimdiden pek çok şirketin odağında yer alıyor. Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, İstatistik veya Matematik gibi bölümlerden mezun yeteneklerin yöneldiği bu alan en çok kazandıran meslekler arasında yer alıyor.

Fizyoterapist

Sağlık sektöründe yer alan pek çok meslek ilgisini korumaya devam ediyor. Gerek hastalıklar gerek iş yapış biçimi gerekse yanlış duruş biçimi nedeniyle Fizyoterapistlere olan ihtiyaç gelecek dönemde de devam edecek. ABD’de gelecek 10 yıl içerisinde fizyoterapistliğin yüzde 36’lık bir oranda büyüme göstereceği öngörülüyor.

Yönetim Danışmanlığı

İş dünyasında yaşanan yoğun rekabet nedeniyle özel veya kamu işletmelerinin artık ne yaptığı ve ne ürettiği kadar, iş stratejisi ve iş yapma yöntemleri gibi alanları nasıl yönettiği de önemli. Şirketlerin rekabet performansını artıran en kritik meslek grupları arasında yer alan Yönetim Danışmanlığı organizasyon, yönetim ve uygulama metodlarına ilişkin problemleri ve stratejileri belirleyerek uygun adımların atılması konusunda yönlendirme yaparak, kurumların pazardaki konumlarının güçlenmesine ve performanslarının artmasına yardımcı oluyor. Son yıllarda giderek önem kazanan bu mesleğin gelecek dönemde de daha çok şirket ve kurum tarafından tercih edileceği tahmin ediliyor.

Mobil Teknoloji Uzmanlığı

Mobil teknolojilerin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve satışıyla ilgili uzmanlıklar son dönemin meslekleri arasında yer alıyor. Tüketicilerin tüm ihtiyacını telefonlarından giderme talebinin giderek artacağı düşünüldüğünde pek çok sektör için günümüzün ve geleceğin en trend meslekleri arasında Mobil Teknoloji Uzmanlığının yer alacağı görülüyor.

İş Güvenliği Uzmanı

İş sağlığı ve iş güvenliği alanında görev alan İş Güvenliği Uzmanlığı, geniş çalışma alanı nedeniyle son yıllarında en çok rağbet gören meslekleri arasında yer alıyor. Bugün mühendislik, fizik, kimya, biyoloji gibi bölümlerden mezun pek çok kişi iş güvenliği uzmanlığını iyi bir alternatif olarak değerlendiriyor.

Epidemiyolog

Görevleri genellikle inceleme ve araştırmaya dayalı olan bu meslek grubu, toplum içerisinde hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını inceliyor. Gerek özel sektörde gerekse kamuda görev alabilen epidemiyologların, toplumu tehdit eden kuş gribi, ebola gibi hastalıkların nedeninin saptanmasında ve bu hastalıkların önüne geçilmesinde oldukça etkili bir görevi bulunuyor.
Sana uyan yaratıcı meslekler
Yaratıcı mısın? Buna rağmen hangi iş sana uygun bilmiyor musun? Yaptığın işten artık çok sıkıldın ve bir çıkış yolu mu arıyorsun? Senin için yaratıcılıktan ve yaratıcı mesleklerden bahsettik.

Şehir hayatının karmaşası, modern yaşamın getirdiği zorluklar ve giderek daha da rekabetli ve stresli hale gelen iş yaşamı, bugün kişilerin yaptıkları işleri daha çok sorgulamasına neden oluyor. Uzun süreli kariyerlerini hayallerinin peşinden gitmek için bırakanların yanı sıra yeni mezunlar da kariyerlerine severek yapacakları bir işle başlamak istiyor. Bunun için de kişinin kendisini iyi tanıması, yeteneklerinin farkında olması ve hiç değilse ne yapmak istemediğinden emin olması gerekiyor.
Peki, kişi yaratıcı olduğundan nasıl emin olur? Keyif alarak yapacağı yaratıcı işleri nasıl bulur?

Yaratıcı kişilik nedir?

Yaratıcı kişiler için keşfetmek, yoktan var etmek esas özellik olarak öne çıkıyor. Hangi işle meşgul olursa olsun eğer aklına sürekli yeni fikirler geliyorsa, içinde sanat olsun veya olmasın yeni ürünler meydana getirmek istiyorsa o kişi için yaratıcı denebilir. Yaratıcılığın orijinal bir hikaye yazmak, müzik yapmak, resim, heykel gibi bir sanat dalında eser üretmek, herhangi bir iş dalında yeni projeler yapıp denenmemişi denemek tutkusuyla hareket etmek, hatta ve hatta yeni bir saç stili yapmak gibi basit işaretleri olabilir.

Yaratıcı kişilik özellikleri

Aşağıdaki maddelerden en az beş tanesine evet diyorsanız yaratıcı bir kişiliğiniz olduğu söylenebilir.
- Enerji doluyum
- Saçma da olsa yeni fikirler ortaya koymaktan utanmam
- Oyun oynamayı severim
- Güçlü bir hayal gücüm var
- Yapmaktan keyif aldığım şeylere hep tutkuyla yaklaşırım
- Hobilerim var
- Hassas biriyim
- Sanatsal biri olduğumu söyleyebilirim
- Yeni şeyler yaratmaktan büyük keyif alırım
- Açık görüşlüyüm ve yeni fikirleri dinlemeye bayılırım
(Yaratıcılığıyla dikkat çeken önemli isimler yazımızı okumayı unutmayın)

Yaratıcı işler

Aşağıda yaratıcılığın işin içinde olduğu bazı mesleklere göz atmakta fayda var.

Müzik

Müzikte DJ’likten söz yazarlığına, besteciliğe ve şarkıcılığa hatta hatta ses mühendisliğine kadar pek çok yaratıcı meslek söz konusu.

Saç ve güzellik

Orijinal saçlar yapmak, kişiler üzerinde çarpıcı ve farklı makyajlar denemek elbette yaratıcılığı göstermenin yolları arasında yer alıyor.

Moda

Yaratıcı kişiliğe modaya olan özel ilgi de eklenirse kıyafet, ayakkabı ve aksesuar gibi farklı tasarımlar yaparak para kazanmak hiç de zor değil.

Yazı işleri

Yazmayı seven kişiler yeteneklerine göre gazete, dergi veya web sitelerinde çalışabilir, kitap yazabilir. Yazı dünyası maaşların yüksek olmadığı ve rekabetin yüksek olduğu bir alan olsa da pek çok farklı seçeneği içinde barındırıyor.

Tasarım

Mimar, iç mimar, endüstriyel tasarımcı gibi farklı meslekler de yaratıcılığı dışarı vurmanın güzel yolları arasında yer alıyor.

Reklamcılık, pazarlama

Dijital dünyada olduğu kadar basılı alanda da yaratıcı reklamlara imza atılabilir, keyifli kampanyalar tasarlanabilir, yepyeni fikirlerle farklı projeler kurgulanabilir.