11 Mart 2018 Pazar

2018 Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır (ÖSYM)


LYS Sonuçları açıklandıktan sonra puanı herhangi bir bölümü tercih etmek için yeterli olan adaylar; ÖSYM’nin belirlediği tarihler arasında Üniversite Tercihlerini yapacaklar. Peki Üniversite Tercihleri nasıl yapılır? Tercih yapılırken nelere dikkat edilmeli?
2018 Üniversite Tercihleri https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacaktır. İzlemeniz gereken diğer yönergeler aşağıdaki gibi olacaktır.
Tavsiye:
2018 Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?
1-) https://ais.osym.gov.tr adresine giriş yapınız.
2-) 2018 ÖSYS Tercih seçeneğine tıklayın.
3-) Tercih Yap seçeneğine tıklayın.
4-) Aday İşlemleri Sistemine T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın.
5-) 2018 ÖSYS YERLEŞTİRME ADAY BAŞVURU KAYIT BİLGİLERİ ekranına gelecekseniz. Aşağı doğru sayfayı kaydırmanız halinde “TERCİH BİLGİLERİ” seçeneğini göreceksiniz.
5-a.) Eğer “Başvuru Bilgileri Getirilemedi” hatası ile karşılaşırsanız korkmayın. Sol tarafta bulunan “İşlemler” kısmının altında bulunan “Başvuru Sürecindekiler” seçeneğinden “2018 – ÖSYS Tercih” seçeneğine tıklarsanız 5. adıma gelmiş olursunuz.
6-) Tercih Bilgileri kısmında “…” (üç nokta) simgesine tıklarsanız Tercih Seçme Penceresini Aç seçeneği ile tercih yapılabilecek bütün bölümler gelecektir.
7-) Karşınıza gelen “Tercih Seçme Ekranı” ile tercih etmek istediğiniz bölümü “ARAMA” kısmına yazıp “ARA” seçeneğine tıklayın.
Karşınıza arattığınız bölüm gelecek. Sağ tarafta bulunan “SEÇ” seçeneğine tıklayın. Bölüm seçme işlemi gerçekleşmiş olacaktır.
9-) Bölüm sıralamasını rastgele yapabilirsiniz. Ösym tercih değiştirme işlemini yapmak için bölümlerin sol tarafında bulunan “Aşağı – Yukarı Ok Simgeleri”ne tıklamanız yeterli. Ösym tercih değiştirme işlemini birde istediğiniz bölümün en sol tarafında bulunan dört nokta simgesine tıklayıp sürüklemeniz yeterli olacaktır.
10-) Gel gelelim Ösym tercih silme işlemine. Ösym tercih silme işlemi ise yanlışlıkla seçmiş olduğumuz bölümün “KOD” kısmında bulunan “Program Kodunu” silmeniz yeterlidir. ÖSYM Tercih Silme işlemini bu şekilde basitçe halledebilirsiniz.
11-) Aynı bölümü tercih edemiyorsunuz. Sistem olarak zaten kabul etmiyor. Heyecan yapıp ya da aceleye getirip iki kere aynı bölümü tercih etme gibi bir imkanınız yoktur.
12-) Tercih ettiğiniz bölümlerle ilgili “Özel Koşul ve Şartlar” Bk. olarak gösterilmekte. Tercih ettiğiniz bölümlerde Özel koşul varsa üzerine tıklayarak açıklamayı görebilirsiniz.
13-) ÖSYM sistemsel olarak Özel koşul ve şartlarını taşımadığınız bölümleri tercih etmenize izin vermemekte
Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler
Üniversite tercih dönemine girilmesiyle birlikte, tercihlerde dikkat edilmesi gereken hususlar da uzmanlar tarafından paylaşılıyor. LYS sonuçları ardından 18 Temmuz'da alınmaya başlanacak ÖSYS tercihleri hakkındaki uzman açıklamalarını haberimizden görebilirsiniz.
Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler neler? ÖSYM tarafından 18 Temmuz'da alınmaya başlanacak üniversite tercihleri hakkındaki dikkat edilmesi gereken konuları sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz.
Dün açıklanan sonuçlar ile tamamlanan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu ile ilgili öğrencilere tercih uyarısında bulunan Yaşam Koçu Pınar Yetkin, “İstenmeyen üniversite, bölüm ya da iş, istenmeyen yaşamlara sonucunda ise mutsuz insanlara sebep olmaktadır” dedi.Yetkin, öğrencilerin üniversiteye girebilmeleri için bütün dönem boyunca çalışıp emek harcadıkları LYS sonuçları dün açıklandığını hatırlatarak, sonuçlara göre sevinç ve hüznün yaşandığını belirtti. Maratonda son aşama olan tercih dönemine girildiğini da anımsatan Yetkin, üniversite adaylarının tercih işlemlerini 18-26 Temmuz tarihleri aralığında yapmaları gerektiğini dile getirdi.
Sonuçlara göre istenilen puan gibi hiç beklenilmeyen puanlar ile de karşılaşılmış olabileceğini kaydeden Yetkin, “Öğrencilerin LYS sonuçları istediği gibi sonuçlanan öğrenciler olduğu gibi istemedikleri gibi sonuçlarla da karşılaşanlarda olmuştur. İstediği gibi sonuçları alan öğrencilerimizi öncelikle tebrik ediyorum.
Tercih sürecine girildiğinde gidilecek üniversite ya da bölüm hakkında net şekilde detaylı bilgi edinerek ve sonrasında iş yaşamlarında onların karşılaşabileceği olayları kendi yetenekleri doğrultusunda değerlendirerek seçmelerini öneriyorum. Başarılı çalışmalar ortaya koyabilecekleri kendi donanımlarına katkı sağlayacağını düşündüğü bölüm tercihi yapmaları tüm yaşamlarını etkileyecek bir karar olduğu için dikkatli ve özenli şekilde davranıp araştırmalı ve bu alanda çalışan uzmanlardan destek almalıdırlar” diye konuştu.“Hayallere ulaşamamanın verdiği rahatsızlıklar stresli ve yorucu bir süreç yaşamalarına sebep olabilir”Öğrencilerin tercihlerini önce ilerleyen yaşamlarını olumlu olarak etkileyecek bir şekilde yapmaları gerektiği vurgusunda bulunan Yetkin şunları söyledi:
“LYS sonuçlarından diledikleri gibi başarı sıralamasına ulaşamamış öğrencilerimiz içinde bunun bir son olmadığını öncelikle sağlıklı ve sakinlikle düşünüp kendileriyle ilgili kararlar almaları için önemli dönüm noktasında olduklarını hatırlatmak isterim. Eminin birçoğu tüm dönem boyunca hedefledikleri bölümlerin ve hayallerine ulaşmak için çabaladılar ve büyük bir emek harcadılar. Sonuçları ne olursa olsun sadece üniversitede okumuş olmak için gitmeleri gelecekteki yaşamlarında hayaline ulaşamamanın verdiği rahatsızlıkla onları stresli ve yorucu bir süreç yaşamalarına sebep olabilir.

İstenmeyen üniversite, bölüm ya da iş, istenmeyen yaşamlara sonucunda ise mutsuz insanlara sebep olmaktadır. Bu bağlamda bakıldığında gelecek yaşamında şartlarının el vereceği şekilde kendilerini nerede ve nasıl hayal ettiklerine dikkat etmeleri büyük önem arz ediyor. Mezuna kalma fikri öğrencilerin çoğu için korkutucu bir durum ancak bu dönem hayatlarında bir kayıp değil ulaşmak istedikleri hedefleri için bir basamak oluşturacaktır.


Üniversite adayı öğrenci ve velileri için doğru tercih uyarısı
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte büyük heyecan yaşayan üniversite adayı öğrenciler ve velilerin doğru tercih yapabilmesi için kolları sıvadı. LYS sınavı sonrasında büyük heyecan yaşayan üniversite adayı öğrenci ve ailelerini doğru tercih konusunda uyaran Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) de tercihlerin son günü olan 26 Temmuz’a kadar “Tanıtım ve Tercih Günleri” düzenleyecek. Düzenlenecek tanıtım ve tercih günlerinde, öğrencilere uzman rehber öğretmenler ve akademik kadrosu tarafından meslek seçimi ve kariyer belirlenmesi konusunda hizmet veriliyor.HKÜ Tercih ve Tanıtım Günleri HKÜ Kampüsü içinde, eğitim fakültesi binası içerisinde, her bölümün akademisyen kadrosu tarafından, veli ve öğrencilere bölümler hakkında detaylı bilgi veriyor. HKÜ Tercih ve Tanıtım Günlerinde kampüsle beraber, Gaziantep’in birçok noktasında ve Türkiye’nin çeşitli illerinde üniversite adayı öğrencilere destek sağlıyor. Ayrıca tanıtım noktalarıyla ilgili detaylı bilgi HKÜ’nün internet adresinde açıklandığı bildirildi. Aday öğrencilere ve velilere, HKÜ akademisyenleri tercih ve tanıtım günlerinin sonuna kadar üniversitenin sağladığı imkanlar, fakülteler, meslekler ve tercihler, akademik programlar, burs seçenekleri, kampüs imkanları, üniversitenin yurtiçi ve yurtdışı olanakları, barınma imkanları hakkında detaylı bilgiler vermeye devam edecek.Uzman tercih danışmanları da tercih ve tanıtım günlerinin sonuna kadar, doğru meslek seçimi ve tercihlerde öğrencilere yardımcı olacak. Öğrenci ve velilere uyarılarda bulunan HKÜ’nün uzman tercih danışmanları, “Öğrenciler, iyi bir geleceğe ve hedefindeki mesleğe ulaşabilmesi için son kararlarını vermeden, mutlaka bir uzman tercih danışmanıyla görüşmelidir” ifadelerine yer verdi.
Üniversite tercihleri 18 Temmuz'da alınacak
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2017-ÖSYS tercih işlemlerinin 18 Temmuz'da başlayacağını ve 26 Temmuz'da sona ereceğini bildirdi.
ÖSYM'nin internet sitesinde yaptığı duyuruda, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun, ÖSYM’nin "http://www.osym.gov.tr" internet adresinden yayımlandığı kaydedildi.
Duyuruya göre, ÖSYS tercih işlemleri 18 Temmuz'da başlayacak ve 26 Temmuz saat 23.59'da sona erecek. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz tarihlerinde, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacak.
Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak.
Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak. Adayların, kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları uyarısında bulunuldu.
TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacak.
Adaylar, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacak. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılacak.
Kılavuz ve süre uyarısı
Adayların, tercihlerinin ÖSYM'ye ulaştığından emin olmak için ekranda "2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM'ye bildirilmiştir." ifadesini görmeleri gerekiyor.
Adayların tercih işlemini tamamladıktan sonra "tercih süresi" içerisinde "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeleri ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamaları da isteniyor.


Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra, "tercih süresi" içerisinde "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapılabilecek.
Duyuruda, süre bitiminden sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamayacağı ve gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçelerin işleme alınmayacağı belirtildi.
Tercih yapacak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerektiği vurgulandı. Adaylara, "Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü" mutlaka okumaları, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihlerini sonlandırmaları uyarısında bulunuldu.