22 Eylül 2018 Cumartesi

KYK Burs Yurtlar ve Kredileri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ


KYK Burs ve Kredileri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey


Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), yurtiçinde ve yurtdışında yüksek öğrenim gören öğrencilere burs ya da öğrenim kredisi veren bir devlet kurumu. 2004-2005 öğretim yılından itibaren Başbakanlık bursu dahil, bazı kamu kurumları tarafından verilecek burslar da KYK tarafından ödeniyor.
Öğrenciler burs ve öğrenim kredisi başvurularını KYK’nın web sitesinden, elektronik ortamda yapıyorlar. Başvuru sonuçlarını da aynı şekilde kurumun web sitesinden takip edebiliyorlar. 2015 yılı için burs başvurularının Ekim ayında başlaması bekleniyor. KYK burs ve kredi miktarı ise 2015 yılında, aylık 330 TL olarak belirlendi.

KYK Bursu

KYS Bursu, yurtiçinde ve yurtdışında yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere öğrenim süresi boyunca karşılıksız olarak verilen paradır. Kurumun verdiği burs başarıya endeksli olduğu için öğrencilerin her yıl Ekim ayı sonuna kadar bir üst sınıfa başarılı olarak geçtiklerini kurum tarafından hazırlanan Öğrenci Başarı Tanıtım Belgesi ile belgelemek zorundalar.
Başarı durumunu Ekim ayı sonuna kadar bildirmeyen veya bildiren ancak başarısız olan öğrencilerin bursu, borçlandırma karşılığı öğrenim kredisine dönüştürülür. Öğrenci tekrar başarılı olsa da öğrenim kredisine dönüştürülen burs, yeniden bursa dönüştürülmüyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde öğrenim gören öğrencilerin başarı durumlarını KYK ilgili öğretim kurumlarına sorarak işlem yaptığı için sadece başarısız olan öğrencilere bilgi veriliyor. Bu sebeple, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde okuyup burs alan öğrenciler hiçbir işlem yapmaları gerekmiyor.

KYK Öğrenim Kredisi

Öğrenim Kredisi, yükseköğrenim gören öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla normal öğrenim süresince verilen ve zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır. Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenim süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanır ve miktarın ilave edilmesi ile tespit ediliyor. 
Kendisine burs ya da kredi çıkan öğrenciler ödemelerini alabilmek için www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden burs ya da kredi taahhüt senedi düzenletmeleri gerekiyor. Aksi durumda öğrenci ödeme alamıyor ve başvuru iptal edilmiş oluyor.
Örgün öğretim (birinci ve ikinci öğretim) gören tüm yükseköğrenim öğrencileri burs ve kredi almak için başvuruda bulunabilirler. Öğrenciler yalnızca burstan ya da yalnızca öğrenim kredisinden faydalanabiliyorlar. Öğrencinin durumunda meydana gelen bir değişiklikte ise bu değişikliği izleyen ödeme döneminde öğrenim kredisi bursa dönüştürülebiliyor.
İlk defa KYK bursu ya da öğrenim kredisi alan öğrenciler müracaat ettikleri öğretim yılının Ocak ayından itibaren Ziraat Bankası şubesi aracılığıyla ödeme almaya başlarlar.

Öncelikli Öğrenciler


KYK’dan öncelikli olarak burs ya da öğrenim kredisi alma hakkı bulunan öğrenciler; şehit ve gazi çocukları, özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler, anne ve babası vefat etmiş olanlar, lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar, lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar, “Milli Sporcu Belgesi” almış amatör sporcular ve ÖSYM sınavında ham puan bazında ilk yüze giren öğrencilerdir. Öncelikli öğrencilerin ‘öncelik’ belgelerini ilgili kurum ve kuruluşlardan temin etmeleri ve başvuru tarihleri süresince başvurularını bu belgelerle tamamlamaları gerekir. Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencilerine, burs ya da öğrenim kredi verilmiyor; fakat öncelikli öğrenciler Kurumun hizmetlerinden yararlanmaktadır.


Öğrenim Kredisi ve Burs Kesilme Nedenleri


Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma, Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme, Öğretim kurumunun kapatılması, Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması, Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışma, Kesin hükümle mahkum olmadır. Bursun kesilme nedenleri ise yukarıdakilere ek olarak öğrencinin başarısız olma durumunu da kapsamaktadır.
Burs ve Öğrenim Kredisinden Yararlanabilecek Öğrenciler Önlisans ve lisans öğrencileri, dikey geçiş ile öğrenimine ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, vakıf ve devlet üniversitesi öğrencileri, öncelikli öğrenciler, ikinci öğretimde okuyan öğrenciler, üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler ve Milli olmuş amatör sporcu olan öğrenciler.

Burstan Yararlanamayacak Öğrenciler

Kurumdan burs ya da öğrenim kredisi alan öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler, daha önce KYK bursu veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler, normal öğretim yılını tamamlayan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, polis akademisi ile askeri okul öğrencileri; yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında , en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler, gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler ve Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler.

Öğretim Kredisinden Yararlanamayacak Öğrenciler

Yukarıdaki listeye (Burstan Yararlanamayacak Öğrenciler) ek olarak sağlık sebebi dışında önlisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler, önlisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapan öğrenciler (intibak programı süresince), kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan öğrenciler, kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması, kesin hükümle mahkum olması.

Detaylı bilgi için KYK’nın web sitesini ziyaret edebilirsin.


KYK Yurtları Hakkında Bilmen Gereken Her Şey


Kredi ve Yurtlar kurumu 81 il, 152 ilçe ve 2 yurtdışında olmak üzere 500'den fazla yurtta, hizmet veriyor.
KYK yurtlarından maddi yetersizlik içinde bulunan öğrenciler; şehit ve gazi çocukları, anne ve babası vefat etmiş öğrenciler ve devletin koruması altındaki öğrenciler ücretsiz olarak faydalanabiliyor. 2015 yılında belirlenen fiyatlar doğrultusunda, aylık yatak ücretleri 130 TL; standardı yüksek, özel nitelikli yurtlarda ise 140 ile 228 TL arasında değişiyor.
KYK yurtlarına başvurusu, burs ve kredi başvurularında olduğu gibi KYK’nın web sitesi üzerinden başvuru tarihleri arasında elektronik başvuru formunun doldurulması ile yapılıyor. Başvuruda bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, KYK tarafından kamu kurum ve kuruluşları nezdinde araştırılıyor.
Başvuru Koşulları
  1. Örgün eğitim (birinci ve ikinci öğretim) veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı bulunmak,
  2. Şehir içi nakil araçlarından yardımsız faydalanamayan görme engelli, felçli, bir kolu veya iki kolu veya bacağı olmayan, skolyoz hastaları olan öğrenciler hariç; öğrencinin ailesinin yurdun bulunduğu şehrin belediye sınırları dışında ikamet etmesi.
  3. Taksirli suçlar hariç, sabıka kaydı bulunmamak,
  4. Kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “ Süresiz çıkarma cezası” almamış olmak,
  5. Yabancı Uyruklu öğrenciler için emniyet makamlarından alacakları oturma izin belgesi ile pasaportunun tasdikli fotokopisini vermek,
  6. Tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışan veya ücretli staj yapanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışmaması veya sürekli geliri olmaması,
  7. Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmaması.

Kayıt için Gerekli Belgeler

Yurtlara kabulü açıklanan öğrencilerin kesin kayıt yaptırma aşamasında hazırlaması gereken belgeler;

  1. Varsa öncelik belgesi,
  2. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf,
  3. %40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor,
  4. Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu,
  5. 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi,
  6. Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde teslim edilmelidir,
  7. Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybederler.

Yurt başvuruları ÖSYS tarafından yerleştirme sonuçları açıldıktan sonra KYK’nın web sitesinden yapılıyor. Ek kontenjanla bir yükseköğretim programına yerleşen öğrenciler ek kontenjan yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim kurumlarına giren öğrenciler, lisansüstü öğrencileri, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler ve kurum yurtlarında kalıp okulu uzatan artık yıl öğrencileri başvurularını KYK Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek süre içerisinde yapıyorlar.

Diğer Önemli Noktalar

KYK’ya bağlı yurtlarda kalan öğrenciler öğrenim gördükleri programın normal süresi boyunca yurtlardan faydalanabiliyorlar.
Aynı il veya ilçe sınırları içinde yatay ya da dikey geçiş yaptıklarında, yeni öğrenim sürelerince yurtlardan faydalanmaya devam edebiliyorlar. Eğer dikey ya da yatay geçiş ile il veya ilçe değiştiriyorlarsa tekrar yurt başvurusunda bulunmaları gerekiyor.
Ara sınıflarda yurtlardan faydalanmaya başlayan öğrenciler, okula kayıt tarihi esas alınarak normal öğrenim süresince yurtlardan faydalanabiliyorlar.
Çift anadal veya yandal programlarından birinde eğitim almaya başlayan öğrenciler normal öğrenim süresinin ardından bir öğretim yılı daha yurtlarda kalma hakkı kazanıyorlar.
Yurtlara kayıt işlemi öğretim yılı içinde hangi tarihte yapılırsa yapılsın bir yıl doldurduğu varsayılıyor.
Normal öğrenim süresi içerisinde öğrenimlerini bitirememiş yurt öğrencilerinden, ihtiyaç sahibi oldukları ve öğrenimi süresince yurttaki iyi hali tespit edilenlere, bir öğretim yılı daha yurtlarda barınma imkânı sağlanıyor.
Aftan yararlanarak yeniden öğrenime başlayan öğrenciler başvuruda bulundukları tarihte bulundukları sınıf esas alınarak normal öğrenim süresince yurtlardan faydalanabiliyorlar.
Öğrenci değişim programları kapsamında geçici olarak yurt içinde farklı şehirde eğitim görecek yurt öğrencileri, boş yer olması durumunda öncelikli olarak öğrenim göreceği şehirdeki yurtlara yerleştiriliyorlar. Dönüşlerinde ise esas öğrenim gördükleri şehirdeki yurtlarda boş yer olması durumunda, yine öncelikli olarak yurda yerleştiriliyorlar.
Yurt öğrencisi olmayan değişim programı öğrencileri ise ara sınıf gibi başvuruyorlar. Öğrenci değişim programları kapsamında geçici olarak yurt dışında öğrenim gören öğrenciler, dönüşlerinde yurtlarda boş yer olması durumunda yine öncelikli olarak yurda yerleştiriliyorlar.

Beslenme

KYK yurtlarında öğrenciler için lokanta-kantin, kafeterya gibi küçük işletmeler bulunuyor. Bu işletmelerde yemeğin fiyatı piyasa fiyatları ortalamasının en az %35 altında oluyor.
Detaylı bilgi edinmek için KYK’nın web sitesini ziyaret edebilirsin.