22 Eylül 2018 Cumartesi

Üniversiteye Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ



1. İlk günden herşeyi çözemedim diye üzülme

Liseden üniversiteye geçiş yapmak şimdiye kadarki hayatında yaşadığın en önemli dönüşümlerden biri. Bu geçiş sürecini herkes farklı şekilde yaşar ve kimisi daha uzun sürede adapte olur. Her ne kadar üniversite tercih döneminde doğru seçimi yapmak için sana veridiğimiz tavsiyelerden yararlanmış olsan da, dersler, yeni arkadaşlar, yeni bir çevre derken kendini ait hissettiğin bir ortamı yaratmakta zorlanabilirsin. 

Bu adaptasyon güçlüğüne rağmen üniversitenin en büyük avantajlarından biri kendini ve ilgi alanlarını keşfetmek için sana birçok fırsat sunuyor olmasıdır. Unutma ki üniversitede geçirdiğin 4 sene ileride olmak istediğin insan için attığın temelleri oluşturuyor . O yüzden herşey başta planladığın gibi gitmiyor diye üzülme. Her zaman yeni aktiviteler, yeni şeyler denemeye açık ol – fikrini değiştirmek için henüz geç değil.

2. Unutma, endişeli olan tek kişi sen değilsin.

Her ne kadar yaptıkları her şey kontrol altındaymış gibi gözükse de seninle aynı endişeleri paylaşan birçok arkadaşın var. Aynen senin gibi hangi dersleri seçeceklerinden tut da, yeni arkadaşlar edinip edinemeyecekleri ya da doğru okul ya da bölümü seçip seçmedikleri hakkında kaygılananlar olacaktır – ve hayatın bu noktasında bu gibi hisler gayet doğaldır. Dolayısıyla, korkup kabuğuna çekilmektense, üniversitenin sunduğu tüm imkanlardan yararlanmak için kendini bu deneyime tamamiyle kaptır. Korkularınla yüzleş, çünkü onları ancak bu şekilde yenebilirsin. Cesaretle yola çıktığında, ne kadar harika sonuçlar elde edebileceğini sen de keyifle göreceksin.

3. Katılımcı ol.

Üniversiten sana akademik hayatın boyunca sosyal organizasyonlardan spor kulüplerine kadar çeşitli birçok aktivite sunacaktır. Kulüpler ve aktiviteler her zaman yeni üyeler ve katılımcılara ihtiyaç duyar ve senin bunlara aktif şekilde katılman üniversiteye daha hızlı entegre olmanı sağlayacaktır. Katılımcı olarak yeni arkadaşlar edinecek, üniversitenin sana sunduğu nimetlerden en yüksek şekilde faydalanacaksın. Böylece bu dört seneyi verimli bir şekilde geçirerek üniversiteye gitme nedenlerini hayata geçirmiş olacaksın. O yüzden saha kenarında oturma, sen de oyuna katıl ve üniversite deneyiminin seni nerelere götürebileceğini keşfet.


Üniversite Yerleştirmelerinin Ardından Ne Yapmalıyım?


Üniversite sınavları, sonuçların açıklanması, tercih dönemi ve yerleştirmeler derken uzun ve yorucu bir süreci geride bıraktın. Tebrikler! Artık hangi üniversiteye gideceğini ve hangi bölümde eğitim alacağını biliyorsun. Üniversite hayatını etkileyecek bazı kararlar almanın ve bir takım araştırmalar yapmanın vakti geldi. Öğretim yılı başlayana kadar sana yardımcı olacak bazı önerilerimiz aşağıda yer alıyor.


Nerede Kalacağım? Nerede Yemek Yiyeceğim?


Üniversiten belli olduktan sonra en önemli konulardan biri bundan sonra nerede yaşayacağın ve nerelerde yemek yiyeceğin. Üniversiteden üniversiteye değişiklik gösteren bu iki konu için öncelikle kendi üniversitenin yurtları, kafeterya ve yemekhaneleri ile ilgili araştırmalar yapmalısın.

Üniversitelerin web sitelerinde yer alan bilgilerin yanı sıra şehrin koşullarını da gözden geçirmende fayda var. 

Şehirdeki yurtlar nerede, üniversiteye uzaklığı nedir, üniversiteye ulaşım yolları nelerdir; üniversite ve yurtların çevresinde yer alan restoranlar ve yemekhaneler nerede; yurtların mutfakları var mı, yemekhaneleri mevcutsa yemek saatleri neler gibi soruların cevaplarını öğrenmek senin için faydalı olacak ve ilk günlerini daha rahat geçirmeni sağlar.

Öneri: Eğer seninle aynı üniversiteyi kazanan arkadaşların varsa; onlarla aynı odada yaşamaya başlamamanı öneriyoruz. Çünkü bilmediğin birileriyle aynı odayı paylaşmak yeni insanlarla tanışmak için en iyi fırsatlardan biri.

Üniversite ve Bölüm Hakkında Bilgileri Nasıl Öğreneceğim?

Sosyal medya ağlarında üniversitelerin ve bölümlerin sayfaları ve grupları bulunuyor. Bu gruplara üye olarak üniversiteye senden önce başlamış ve yerleştiğin bölümde eğitim alan öğrencilere ulaşabilirsin. 

Merak ettiğin soruları onlara sorabilirsin. Bunun yanı sıra eski öğrenciler ilk yılını daha rahat geçirebileceğin önerilerde de bulunabilirler.

Ayrıca üniversiteye başladığında senin gibi düşünen ve hisseden pek çok yeni öğrenci olacak. Sosyal medya ağlarından onlara da ulaşabilirsin. Yurtlar ve kampüs hayatına ilişkin onlarla konuşabilirsin. Bu şekilde yeni arkadaşlar da edinebilirsin.

Üniversitede Harcamalarımı ve İhtiyaçlarımı Nasıl Karşılayacağım?

Üniversite hayatın boyunca çeşitli ihtiyaçların olacak ve bunların tamamını ailen ya da sen karşılayamayabilirsin. Fakat bu yüzden tedirgin olmana gerek yok. 

Burs veren çok sayıda kurum ve kuruluş olduğunu unutma. Burs araştırmalarına başlaman hem başvuru tarihlerini kaçırmaman hem de pek çok seçeneği değerlendirmen açısından faydalı olacaktır.

Yaz Tatilinin Son Günlerini Nasıl Değerlendirmeliyim? Üniversitede eğitim şekli ve dersler lisedekinden daha farklı olacak. 

Bölümünün ders programını inceleyebilir, profesörlerin hazırladığı okuma listelerini ve ders planlarını öğrenebilirsin. Bölüme başlamadan önce çeşitli okumalar yapmak derslere daha kolay uyum sağlamana yardımcı olacaktır.