5 Eylül 2018 Çarşamba

Üniversite Tercihlerini Yapmadan bir Uzmana Danış

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ


Üniversite tercihlerinin en önemli adımlarından biri bölüm seçimi. Bir çoğumuz için üniversitede aldığımız eğitim kariyerimizin temellerini oluşturuyor. Dolayısıyla bu kritik kararı vermeden önce kendine bazı sorular sorman ve bunların cevaplarını vermen gerekiyor. Örneğin tercih etmek istediğin bölüm ve dersleri ilgini çekiyor mu? Bölümde okuyacağın derslerde başarılı olmak için gerekli beceri ve yeteneklere sahip misin? Bu bölüme girmek için puanların yeterli mi? Mezuniyet sonrası iş imkanları neler ve bu işler senin değerlerinle örtüşüyor mu? İşte hangi bölüm sorusunun yanıtı bu sorulara vereceğin cevaplarda gizli.
Bölüm Seçiminde İlgi ve Yetenekli Olduğun Konuları Sapta Üniversite adayları genelde hangi bölümü seçeceklerine emin olamıyorlar veya seçtikleri bölüm ile ilgili çok fazla bilgi sahibi olmadan tercih yapıyorlar. Bir bölüm seçmeden önce nelere ilgi duyduğunu ve seçeceğin kariyerin, yeteneklerin ile bütünleşip bütünleşmediğini değerlendirmelisin.
Lise hayatın ve lisede aldığın dersler aslında tercihlerini yapmak için sana iyi bir temel oluşturuyor. Hangi alanların ilgini çektiğini, hangi konulara merak duyduğunu ve neleri öğrenmekten hoşlandığını bulmak için lisede nelerden hoşlandığını listelemek iyi bir başlangıç noktası olabilir. Bu dersleri temel alan ve kendini bu konularda geliştirmene fırsat veren bölümlerde başarı göstermen ve tatmin olma şansın çok daha yüksek. Bölümünün ders programları hakkında detaylı bilgiler edinmek için sana önerdiğimiz ipuçlarını Tercih Edeceğin Bölümü Ne Kadar İyi Tanıyorsun? yazımızda bulabilirsin.
Tercihlerini belirlerken dikkat edeceğin faktörler lise dersleri ile sınırlı değil. Kendi isteğinle bir konuda “inek”liyorsan, boş zamanlarında kendini sürekli bir konu hakkında düşünüyorken buluyorsan ya da kendini çok başarılı hissettiğin bir alan varsa bunlar da bölüm tercihi konusunda sana yardımcı olacak başlangıç noktalarıdır.
Akademik Başarı ve Bölüm Seçimi Bölüm tercihlerinde öğrenci seçme ve yerleştirme sisteminin kurallarına göre 4 senelik lisans bölümlerin her biri 18 farklı puan kategorisinden biri ile eşleştirilmektedir. Her bir puan türü için hem YGS hem de LYS sınavlarındaki performansının katkısı değişiyor. Yerleştirmeler puanlara göre yapıldığı için tercihlerini yapmandaki en önemli faktör olan puanların nasıl hesaplandığı ve bir önceki senelerde istediğin bölümlerin taban puanlarının nasıl oluştuğu hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsin.
Hedeflediğin bölüm için puan türlerini belirlemen sana sınavda hangi konulara ağırlık vermen gerektiğini ve çalışmalarını en verimli şekilde nasıl oluşturacağını gösteriyor. Hedefini oluşturduktan sonra çalışmalarında motive olabilmek ve zamanını en iyi şekilde yönetebilmek için Etkin Çalışmak için Zaman Yönetimi yazmızda yer alan önerileri gözden geçirmeyi unutma. Ayrıca Akıllı Çalışma Takvimi uygulamamıza üye olarak senin için her hafta, öğrenme hızın ve başarı seviyene göre en iyi çalışma stratejisini alabilirsin.
Tüm hazırlıklarını ve ön seçimlerini yaptın. Tercih günü gelip çattı. Sınav sonuçların da eline geçti ve sıra tercih listeni oluşturmaya geldi. Bu noktada Tercih Kılavuzu senin en büyük referansın olacak. Her sene taban puanlar ve başarı sıraları değişiyor olsa da bu bilgiler sana tercih ettiğin bölümlerin bu sene oluşması muhtemel taban puanları konusunda önemli ipuçları verir. https://agencybalancetr.blogspot.com/ olarak biz de sana tercih stratejini oluşturabilmen için taban puanların hem üniversite hem de bölüm bazında (örneğin hukuk, tıp, bilgisayar mühendisliği gibi birçok bölüm bazında) detaylı analizlerini hazırladık. Bunlara göz geçirerek tercih trendleri ve taban puanlar hakkında önemli bilgiler edinebilirsin.
Mezuniyet Sonrası İş İmkanlarını İncele Bölüm seçiminde önemli faktörlerden birisi de mezuniyet sonrasında bölümün adaylara sunduğu iş fırsatları. Dolayısıyla adayların seçtiği bölümlerin, mezuniyet sonrasında onları gelişen mesleklerden birine yerleştirip yerleştiremediğini, mezuniyet sonrasında kariyerlerini oturtmak istedikleri mesleklerin işsizlik durumu ve iş bulmanın kolaylık derecesi gibi birçok değişkeni irdelemeleri gerekiyor. Sadece şimdiki durum değil, gelişen trendleri de takip ederek ileride hangi mesleklerde daha iyi bir potansiyel olacağı bilgisiyle seçimini yapan adaylar, mezuniyet sonrasında hayal kırıklığı yaşamadan kariyer hedeflerine en etkin yoldan ulaşma yolunda önemli bir avantaja sahip oluyorlar. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek ve bölüm seçiminde istihdam potansiyeli hakkında daha detaylı bilgi almak için Meslekler ve İstihdam yazımızı okuyabilirsin.
Neden ‘O’ Bölümü Tercih Etmeliyim?
Tercih etmeyi düşündüğün bölüm konusunda emin olamıyor musun? Adayların en fazla tercih ettiği popüler bölümleri tercih etmek için 10 sebep yazılarımızı mutlaka okumalısın.
· İşletme Okumak için 10 Neden
· İnşaat Mühendisliğini Okumak için 10 Neden
· Makine Mühendisliği Okumak için 10 Neden
· Psikoloji Okumak için 10 Neden
· Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Okumak için 10 Neden
· Mimarlık Okumak için 10 Neden
· Hukuk Okumak için 10 Neden
· Elektrik Elektronik Mühendisliği Okumak için 10 Neden
· İktisat (Ekonomi) Okumak için 10 Neden
· Eczacılık Okumak için 10 Neden
· Bilgisayar Mühendisliği Okumak için 10 Neden
· Diş Hekimliği Okumak için 10 Neden
· Tıp Okumak için 10 Neden
· Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Okumak için 7 Neden
Popüler Bölümler Arasında Karar Veremiyor musun?
Popüler bölümleri okutulan dersler, kariyer olanakları ve gerektirdiği özellikler gibi çeşitli konularda karşılaştırmalı olarak incelediğimiz yazılarımızı okumadan kararını verme.
· Hukuk mu Psikoloji mi?
· Hukuk mu Diş Hekimliği mi?
· Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mu Beslenme ve Diyetetik mi?
· Maliye mi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mi?
· Makine Mühendisliği mi Endüstri Mühendisliği mi?
· Kamu Yönetimi mi Uluslararası İlişkiler mi?
· Kamu Yönetimi mi Hukuk mu?
· Hemşirelik mi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mu?
· Ekonomi (İktisat) mi İşletme mi?
· Tıp mı Diş Hekimliği mi?
· Mimarlık mı Mühendislik mi?
· Tıp mı Mühendislik mi?
· Hukuk mu İktisat mı?
· Psikoloji mi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mi?
· Hukuk mu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mi?
· Hukuk mu Mühendislik mi?
· Hukuk mu Tıp mı?
Ya Yanlış Tercih Yaparsam?
Tercihlerini yaptıktan hemen sonra ya da bölümde okumaya başladıktan sonra her şeyin planladığın gibi olmadığı bir durumla karşılaşabilirsin. Hatta yanlış bölüm ya da yanlış üniversitede olduğun hissine kapılabilirsin. Fakat endişelenme, bu dünyanın sonu değil. Üniversite içinde bölüm değiştirmek, başka bir üniversiteye geçmek, okuduğun bölümün yanında bir yan dal, çift ana dal ya da dikey geçiş yapmak gibi birçok olanağa sahipsin.