Teknoloji Odaklı 8 Adet İş Fikri


Bugünlerden yapay zekaya sahip yardımcılar her yerde karşımıza çıkıyor. Evlerimizde (Amazon Alexa, Google Home vb.) ve ceplerimizde (Siri, Google Assistant vb.) bizi hiç yalnız bırakmıyorlar. Sıkıntı şurada ki, kullandığımız bu yapay zekaya sahip yardımcılar, halen birçok açıdan sınırlı becerilere sahip. Tüm bu yardımcılar temelde ses ile çalışarak cevap veren robotlar. Yani siz bir soru soruyorsunuz ve yapay zeka bu sorunun cevabını İnternet’ten bulup size sunuyor. Kısacası sadece kulaklara ve beyne sahipler. Halen görsel olarak bilgi alıp işlemekten acizler ve bu önemli bir eksiklik.
MyMe ise bu noktada diğer yapay zekaya sahip yardımcılardan ayrılıyor. Alexa ve Siri’den farklı olarak MyMe, Bu giyilebilir yapay zekaya sahip yardımcı, üzerinde bulunan kamera ve kullandığı görüntü algoritması sayesinde, dünyayı anlamaya yarayacak şekilde tarama kapasitesine sahip. Kıyafetinize iliştireceğiniz bu yardımcı, sizin için isimleri ve yüzleri hatırlıyor, telefona ayırdığınız süreyi hesaplıyor ve kartını aldığınız insanların otomatik olarak rehberinize ekliyor. Herkesin kullanması gereken bir cihaz olmasa da, MyMe hem giyilebilir teknoloji alanında hem de yapay zekaya sahip yardımcı sınıfında yeni ve heyecan verici bir yol açacak gibi görünüyor.

İş fikri 2: Esnek Şemsiye


Genel olarak şemsiyeler pek de dayanıklı eşyalar değiller. Sert bir rüzgar karşısında büyük ihtimalle ters dönecek ve elinizde sadece iskeletinin kalacağı şemsiyeniz, tamiri imkansız bir hale gelecektir. Bu durumda da yapabileceğiniz tek şey, elinizdeki şemsiyeyi çöpe atarak yenisini almak olacaktır. Peki ya bu sorun ortadan kaldırılabilseydi? Yani şemsiyeniz sert rüzgarlar karşısında kırılıp parçalanmak yerine esneyebilseydi güzel olmaz mıydı?
Tam olarak bu fikirle doğan Pluvi, tepeden tırnağa daha esnek, dayanıklı ve çevreye dost olması için tasarlandı. Pluvi’yi farklı kılan kilit nokta, çok parçalı sap ve iskelet yapısından vazgeçerek yüksek dayanıklılığa sahip polimerden üretilen, tek parçalı tasarımı. Bu tasarımı şemsiyenin kırılma riskini azalttığı gibi, kırılsa bile tamir edilebilme olasılığını da artırıyor. Yani şemsiyenizi çöpe atmak zorunda kalma riski ortadan kalkıyor. En güzel tarafı ise, Kickstarter’da kampanyası süren bu şemsiyenin, sadece 14 dolara satılıyor olması.

İş fikri 3: Apple Ürünleri İçin Çoklu Şarj Aleti


Eğer bir Apple hayranıysanız ve iPhone, Apple Watch ve Airpods kulaklıklara sahipseniz, Gaze Tray hayalinizdeki ürün olabilir. Gaze Tray, kablosuz bir şarj ünitesi ve tüm Apple ürünlerinizi aynı anda şarj etme yetisine sahip. Telefonunuz, akıllı saatiniz ve kaplosuz kulaklıklarınız için özel bölmeleri bulunan bu şarj tepsisini, sadece fişe takmanız ve cihazlarınızı onlara özel olarak ayrılmış bölmelere yerleştirmeniz yeterli. Yani artık kablo karmaşasına ve priz aramaya gerek yok.
Indiegogo sitesinde kampanyası başlatılan şarj ünitesinin yaratıcıları “Bu sadece şarj etmekle ilgili değil. tüm cihazlarınızı sadece 264 santimetre kare alanda organize etmenize ve hepsini bir arada tutmanıza yarıyor. Tepsi güneş gözlükleriniz, araba anahtarınız ve cüzdanınız için de yer sağlıyor. Dahası, Gaze Tray bir yaprak kağıttan daha küçük boyutu ile seyahatlerde de size rahatlıkla eşlik edebiliyor. Tek bir bakışla cihazlarınızın düzgün bir şekilde şarj olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Üç şarj bölmesinin de kendine ait LED göstergeleri bulunuyor ve bu göstergeler cihazınızın doğru yerleştirilip yerleştirilmediğini ya da şarjının dolup dolmadığını gösteriyor.” sözleri ile ürünlerini tanıtıyor.

İş fikri 4: Mikropları Öldüren Musluk


Minible S ilk bakışta saçmalık gibi dursa da, musluktan geçen suyu havalandırarak nano boyutta kabarcıklar üretmek sanıldığı kadar aptalca bir fikir değilmiş. Zira detaylı bir şekilde incelendiğinde, nano boyuttaki kabarcıkların bakterileri etkisiz hale getirdiği ve kimyasalları temizlediği bilimsel olarak destekleniyor. Minible S ise, size kolayca kabarcık yapmanızı sağlayacak fırsatı veriyor.
Minible S’in yaratıcıları ürünlerini proje sayfalarında şöyle tanıtıyor: Minible S baş parmak boyutunda ve evde kullandığınız suyun kalitesini yükseltebilen havalandırıcı bir musluk başlığı. Herhangi bir musluğa monte edilerek kullanılan Minible S, içerisinde geçen suya devasa miktarda hava kabarcığı ekleyerek mikropları ve kimyasalları temizleyip yiyeceklerin korunmasını sağlıyor. Normal musluk suyunun aksine Minible S’ten geçen suya 5500 santigrat dereceye hızla ısıtılan ve 3 mili saniye boyunca yüksek basınç altında kalan kabarcıklar ekleniyor. Bu kabarcıklar insanlar için tamamen zararsızken, bakterileri öldürüp tarım ilacı ya da deterjan gibi kimyasallardan arındırmaya yarıyor.

İş fikri 5: Fotoğraflarınızı Anlık Yedekleyen Cihaz



Eğer profesyonel bir fotoğrafçı ya da fotoğraf tutkunuysanız, yanınızda bilgisayarınız olmasa bile gittiğiniz her yerde fotoğraf çekiyorsunuzdur. Bu durumda, çektiğiniz fotoğrafları saklamak sorun yaratabilir. Belki çektiğiniz fotoğrafı hemen birine göndermeniz gerekir ya da SD kartınızı kaybedebilirsiniz. Yani çektiğiniz fotoğrafları yedekleme fırsatı bulamadan birçok şey yaşanabilir. Böyle anlarda Cambuddy Plus size yardımcı olabilir. Bu cihaz kameranıza takılarak ona Wi-Fi, GPS ve 4G bağlantı özelliklerini kazandıran, bu sayede de çektiğiniz fotoğrafları anında bulut teknolojisinde saklamanıza yarayan bir icat. Üstelik fotoğraflarınızı RAW formatında yedeklemenize izin veriyor.
Wi-Fi eklentisi kameralar ile akıllı cihazlar arasında İnternet erişimi olmaksızın bağlantı kurulmasına yarıyor fakat bu özellik, yeni nesil fotoğraf makinalarının çoğunda zaten bulunuyor. Bu nedenle bahsi geçen özellikli eklentiler gözden düşmeye başladı. Bluetooth destekli modeller ise otomatik olarak fotoğraflarınızı yedeklese de, bu fotoğraflar düşük çözünürlüğe sahip olarak kalıyor. Öte yandan Cambuddy Plus 4G kullanarak bulut tabanlı bir yedeklemeyi, siz fotoğrafı çektiğiniz sırada size sunabiliyor. Cihazın sahip olduğu 4G bağlantısının yanı sıra, 2.4G/5G çift bant 802.11 ac Wi-Fi bağlantı desteği ile de, saniyede 10 MB’a kadar veri transferine imkan veriyor.

İş fikri 6: Hepsi Bir Arada Elektronik Orkestra


Elektronik müzik yapmakla ilgileniyorsanız ve yanınızda bir ton alet taşımak istemiyorsanız, ya da bu iş için kullanmak üzere bir sybthesizer klavyeye binlerce lira vermek istemiyorsanız, Modal Electronics firmasının son ürünü olan Craft synth 2.0’a göz atmak isteyebilirsiniz. Ürün, selefi olan ve kullanıcının kendi montajını yaptığı Craft’ın evrim geçirmiş hali. Yeni modelin sahip olduğu şık ve minimalist görünüm, oldukça etkileyici sesler yaratmasına engel olmamış.
Craft 2.0 8 tuşlu bir MIDI klavye ve DIN ve USB MINI girişlere sahip. Bu sayede kullanıcı klavyeyi birçok farklı cihaza bağlayabiliyor. Kullanıcılar Craft 2.0 ile 16 osilatör, 40 farklı dalga formu ve sıralı arpej deneyimi yaşayabilecek. Hepsinden önemlisi, tüm kayıtlarınız mini USB aracılığı ile depolanabilir.

İş fikri 7: Sıra Dışı Bir Evcil Hayvan Yetiştirme Kiti


Evinizde hayvan beslemek ister misiniz? Kediler ve köpekler bunun için ilk akla gelen geleneksel seçeneklerdir. Zira genelde sıcak kanlı, tüylü ve bir o kadar da klişelerdir. Peki ya biraz daha farklı bir seçenek düşünmez misiniz? Örneğin bir yığın un kurdu! Fiziksel programlama platformu Ardino ile çalışan Hive Explorer, un kurdu yetiştirmekte kullanılan mekanik bir ekosistem. Cihazın üzerinde, yumurta safhasından, kurtçuğa, oradan da son haline kadar hayatlarının her evresi için bu un kurtlarına uygun odacıklar bulunuyor.Hive, kurtların sıcak kalması için ısıtıcı bir plakaya, nemi daimi kılmak için fana ve kötü kokular için de HEPA filtreye sahip.
Neden bir kurt sürüsü yetiştirmek isteyebileceğinizi soruyor olabilirsiniz. Hive’ın birçok faydalı tarafı bulunuyor. Öncelikle bu kurtları artık yemeklerinizle besleyerek, gıda israfını azaltabilirsiniz. Hive’ın bir diğer önemli faydası ise, kurtların dışkılarını doğal gübre olarak kullanabilecek olmanız. Dahası, bu cihaz çocukların böcekleri inceleyerek bu canlıların hayat evrelerini tanımalarına ve gelecekte bir entomolojist olmaları için onları hazırlamakta fayda sağlayabilir. Tüm bunların yanında, böcekler gelecekteki besin kaynağımız olabilirler. Zira protein açısından zengin oldukları gibi, çevreye etkileri de minimum düzeyde. Yani korkunç bir yok oluş senaryosu içerisinde kalırsak, evde beslediğiniz kurtlar sayesinde herkesten uzun süre hayatta kalabilirsiniz.

İş fikri 8: Astronomi Kamerası


Hiç geceleri yönünüzü gökyüzüne çevirim sonsuz karanlıktaki parlak noktalara, uzun süre önce sönmüş yıldızların arta kalan ışıklarına bakıp bu görüntüyü ölümsüzleştirmek istediniz mi? Ne yazık ki telefonlarınızdaki kameralar gece karanlığındaki bu tür çekimler için uygun değil. Hatta dijital kameralar bile bu tür bir fotoğraf için yeterli gelmez. Tam da bu noktada Nano1 devreye giriyor. Üreticilerine göre dünyanın en küçük astronomi kamerası olan bu küçük cihaz, boyutlarının dışına çıkarak, gökyüzünün etkileyici görüntüsünü fotoğraflayabiliyor.
Nano1’in çift lens kullanabilme özelliği sayesinde, hem standart bir M12 lens hem de daha büyük bir sinematik lens, hatta isterseniz teleskopik lens kullanabiliyorsunuz. Cihaz ayrıca, modern fotoğrafçılıkta kullanılan kaliteli birçok özelliği de bünyesinde barındırıyor.Akıllı telefonunuzdaki artırılmış gerçeklik teknolojili harita ile, yıldızların ve takım yıldızlarının yerini belirleyebilir ve mükemmel fotoğrafı çekebilirsiniz. Anı yakaladıktan sonra, Nano1 sizin için fotoğrafınızı otomatik olarak sosyal medya platformlarına da yükleyebiliyor.