26 Nisan 2018 Perşembe

Takım çalışması mı bireysel çalışma mı?

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ

Takım çalışması 

Yüksek performanslı ekipler ve takım çalışması bugünün rekabetçi iş dünyasında giderek yükselen eğilimler. Firmalar sorunlarının çözümünü takım çalışmasında arıyorlar, çalışanlar ise bir takımın parçası olmak istiyorlar.


Takım çalışması çoğu zaman daha kolay ve daha verimli bir yol olduğu için seçilse de, iyi bir takım oluşturmak sanıldığı kadar kolay değil. Takım çalışmasından istediğiniz verimi almak istiyorsanız, bu takımı oluştururken dikkatli olmanız gereken noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi takım çalışması içerisinde insanlara vereceğiniz rol dağılımı ve lider seçimidir.

Peki iyi bir takım nasıl oluşur ve nasıl çalışır?

Sorgulama: Bilgi toplama, fikir yaratma ve test etme, olanakları araştırma ve sunma, yeni yaklaşımların uygulanabilirliğinin tesbiti, işlerin yürümesi için organizasyon yapma ve uygulama, üretim ve çıkarımların yapılması, sistemlerin nasıl çalıştığının kontrol edilmesi, işlemlerin ve standartların korunması ve sürdürülmesi, başkalarının çalışmaları ile bütünleştirilmesi ve iş birliği yapılmasını kapsar.

Çok sesliliğe değer verme: En iyi sonuçların çıkması için çok farklı düşüncelerin bir araya gelmesi gerekir, diğer yandan da çok sesliliğin kakafoni’ye dönüşmemesi önemlidir.
İletişim kurma: Takımı birbirine bağlayan iletişimdir. Takım içindeki iletişim dinamiktir. Farklı insanlarla farklı yollarla iletişim kurabilmek, herkesi dinlemeyi bilmek, problem ve çözüm-odaklı fikir paylaşımlarını yürütebilmek gerekir.

Eğitimin gözden geçirilmesi: Geribildirim almak her tür öğrenmede olduğu gibi burada da çok önemlidir. Takım oluşumunun ve çalışmasının her aşamasının değerlendirilmesi ve gözden geçirilmesi özellikle ilerideki çalışmalar için çok faydalı olacaktır.
İyi bir takım oluşturmanın ve takım eğitiminin püf noktaları bunlardır. ;

Diğer yandan bir takımı ‘kötü bir takım’ yapan sebepler, Mark Fischetti’nin deyimiyle hastalıklardan bazıları ise;
Kolektif Amnesi (Toplu hafıza kaybı): Hafıza kaybı, projenin bir takım çalışmasına ihtiyacı olup olmadığını sorgulamadan yöneticinin bir takım oluşturması sonucu ortaya çıkar. Takım elemanları neden orada olduklarını ve ne yapmaları gerektiğini merak edip dururlar?
Grup miyopu: Takım üyelerinin kafasını karıştıran, gruba bağlılıklarına zarar veren ve ilham vermesi gereken bir amacın görülememesi veya eksikliği. Takım üyeleri kendilerine sürekli acaba biz ne yapmaya çalışıyoruz sorusunu sorarlar.
Liderlik fobisi: Liderlik rolünün abartılması ve genellikle mantık dışı bir şekilde liderden korkulması. Semptomları: Kararlar verilemez. Sorunlar üst üste biner. Lider takımın çalışmalarına engel olur.

Kronik geçimsizlik: Takımın ufak meseleler üzerinde anlaşamaması ve sürekli olarak tartışması. Tartışmalar toplantıların ne zaman yapılacağı gibi önemsiz konulardan çıkar, tedavi edilmezse tüm konularda bir iç sürtüşmeye yol açabilir.

Hayati desteğin kaybı: Para, mekan, malzeme ve bilgi’den- takımın hayatı ve sağlığını koruması için gerekli olan herşeyden yoksun kalma. Liderin ve/veya firmanın ilgisizliği ve gerekli koşulların sağlanamaması yüzünden takım hayati tehlike içindedir.
Takım çalışması giderek daha çok talep edilen bir eğilim olmakla beraber, dikkat edilmesi gereken noktalar gözden kaçırıldığında avantajlarından çok dezavantajlarının olabileceği gözden kaçırılmamalıdır.


Takım çalışması mı bireysel çalışma mı?

İş hayatında büyük bir ekip ile beraber yol alıp sonuca ulaşmayı ya da kabuğunuza çekilip size düşen görevlerin üstesinden gelmeyi tercih edebilirsiniz. Peki, hepsini bir arada yürütmek mümkün değil mi? Uzmanlar, tek bir çalışma tarzına odaklanmaktansa birkaç farklı şekilde çalışmanın yaratıcılığı artıracağı kanaatinde.
Şirketlerin verimliliği artırıp başarıyı yakalamasında ve hedefe ulaşmasında ekiplerin takım ruhunu yakalayarak beraber iş yapması, fikir alışverişinde bulunması önemli bir nokta. Bunun yanı sıra takım ruhundan sıyrılıp yapılan bireysel çalışmanın probleme odaklanarak doğru çözüme ulaştıracağını düşünenler de yok değil. İnsan Kaynakları uzmanları da kişinin takım çalışmasına mı bireysel çalışmaya mı daha yatkın olduğunu, yapılan görüşmelerde adaylara yönlendirdikleri mülakat soruları ile öğrenmeye çalışıyor. Bu süreçte adayın vereceği cevaplar, başarılı bir sonuç için önemli rol oynuyor.

Hem takımla hem bireysel çalışmak mümkün mü?

Mülakat sırasında işe alım uzmanı, size takımdan bağımsız bir şekilde bireysel olarak mı yoksa takımın bir parçası olarak mı çalışmayı tercih edeceğinizi soruyorsa, bu soruya dikkatli bir şekilde cevap vermek sizi bir sonraki adıma taşıyabilir. Bu aşamada asıl düşünmeniz gereken, her işte bir parça takım çalışmasının bir parça da bireysel çalışmanın olması gerektiğidir. Bu çalışma tarzlarından herhangi biri size daha yakın geliyor olsa bile İK’cılara bunu bu şekilde söylemek doğru olmayabilir. Bireysel çalışmayı takım çalışmasına tercih ediyor olmanız ya da takım çalışmasını bireysel çalışmaya tercih ederek cevap vermek sizin aleyhinize olur. Bu tarz işe alım sorularına verilen standart cevaplardan biri “Her iki çalışma şekli de bana uygun. İyi bir takım arkadaşı olmamın yanı sıra yalnız da rahatlıkla çalışabilirim” gibidir. Günümüz İK dünyasında artık bu cevabın da sıradanlaştığını söylemek mümkün.

Görüşmeye gittiğiniz şirketi tanıyın

Gittiğiniz iş görüşmelerinde size bireysel çalışma mı takım çalışması mı diye seçenekli bir soru soruluyorsa, bu soruya stratejik bir cevap vermenizin en iyi yolu gittiğiniz şirketin çalışma koşullarından haberdar olmaktır. Mülakat öncesinde şirket hakkında yapacağınız ufak bir araştırma sizi bu konu hakkında fikir sahibi yapacaktır. Eğer iş başvurusu yaptığınız şirketin o pozisyondaki çalışma şekli bireysel çalışmaya daha yakın ise, “Yalnız çalışmayı tercih ederim fakat takım ile birlikte çalışmak da fikir alışverişine yol açar, bu da hem benim hem de diğer çalışma arkadaşlarımın yaratıcılığını üst seviyeye çıkarır. Bunun yanı sıra takım arkadaşlarımın tecrübelerini öğrenmek ve faydalanmak da isterim” gibi bir cevap verebilirsiniz.
Başvuru yaptığınız pozisyon gereği zamanınızın çoğunu bir takımla harcayacak iseniz, grup olarak çalışmanın dinamikliğini sevdiğinizi fakat projenin bazı kısımlarının sorumluluğunu seve seve üstlenebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Burada önemle dikkat etmeniz gereken iki çalışma türü hakkında da olumsuz yaklaşmamanız olacaktır.