28 Kasım 2019 Perşembe

Sıfırdan İş Kurmak İçin Atılması Gereken Adımlar

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ

Bir iş fikri bulduysanız, gerekli araştırmaları yapıp kariyerinizde bir dönüm noktasına hızla yaklaşıyorsanız yeni bir iş kurmak için atılması gereken adımlar hakkında da bilgi sahibi olmanın faydalarını yaşayabilirsiniz.
Yıllardır edindiğiniz deneyimi artık yalnızca kendiniz için kullanmak, aklınızdaki iş fikrinden para kazanmak, kurumsal hayattan uzaklaşıp esnek çalışma saatlerine kavuşmak ya da yalnızca patron olmak için yeni bir iş kurma yolculuğu size cazip gelebilir. Yaşamanız muhtemel tüm zorlukları göze almış ve riskleri göğüslemiş olabilirsiniz. Yine de şirket kurmadan önce yapmanız gereken, tamamlamak zorunda olduğunuz bazı adımlar olduğu gerçeğini göz ardı etmemelisiniz. Bu adımları dikkatle planladığınız takdirde başarısızlık riskini azaltabilir, işinizin uzun soluklu olması adına olasılıkları yükseltebilirsiniz.
Sıfırdan Bir İş Kurmak İçin Yapmanız Gerekenler
Bir çok girişimci işin hayatın dönüm noktası ilk adımı atmaktır. Bu adımda kaynaklarınızı ne kadar mantıklı kullanırsanız, yeni işinizde başarı şansınız o kadar artacaktır. Sıfırdan bir iş kurarken şansınızı arttıracak tavsiyelere göz atın.
1. İş Fikrini Aceleye Getirmeyin
Spesifik bir alanda özel bir iş fikrine sahipseniz başka; ancak kendi işinizi kurabilmek için iş fikirleri arasından seçim yapma aşamasındaysanız birçok değişkeni aynı anda hesaplamalısınız. İş fikrinin potansiyelini, nasıl hayata geçirileceğini ve en önemlisi rakiplerinizin güçlü veya zayıf yönlerini öğrenmelisiniz. Örneğin e-ticaret sitesi açacaksanız Pazar devleri arasından sıyrılabilmek için ne gibi stratejiler geliştirmeniz gerektiğini belirlemelisiniz. Eğer dükkan açma gibi bir fikriniz varsa lokasyon seçimi yapmadan önce hedef kitle analizinizi tamamlamalısınız. Herhangi bir sektöre adım atacaksanız o sektörün kendi değişkenlerini de göz önünde bulundurarak başarılı bir sürece adım atabilirsiniz. Bu noktada önemli olan kendinizi sektörün rekabet koşullarına hazırlamak ve kendi alanınızda en iyiler arasına girebilmek için farklılaşabilmektir. İş fikrini seçerken o iş fikrinin hayatınızda önemli bir yere sahip olacağını unutmamalı yalnızca karlı diye sevmediğiniz bir alanda faaliyet göstermemelisiniz. Sizi heyecanlandıran, keyiflendiren ve aynı zamanda para kazandırma olasılığı yüksek iş fikri bulabilirseniz işinizin gerektirdiği fedakarlıkları büyük bir hevesle üstlenebilirsiniz. Aksi bir durum hem sizin için hem de aileniz için oldukça sıkıntılı olacaktır.
2. Devlet Teşvikleri Hakkında Bilgi Edinin
İş fikrinizi bulduktan sonra yeni bir iş kurmak size daha da cazip geliyorsa avantajlarınızı katlamanın bir yolu daha olduğunu söylemek isteriz. Türkiye’de girişimcilik ekosistemi giderek değer kazandığı için farklı kamu kurumları girişimcileri çeşitli şekillerde destekliyor. Girişimcilerin en çok ilgi gösterdiği kurum KOSGEB olsa da destek sağlayan tek kurum KOSGEB değildir. Pazara giriş, kurumsallaşma, Pazar geliştirme, eğitim, danışmanlık, istihdam artırımı ve ticarileşme gibi birçok ayrı kalemde destek sunan kurumlar bulunmaktadır. Bu nedenle şirketinizi açmadan önce destekleri, hibeleri ve kredi olanaklarını araştırmanızı öneriyoruz. Bazı destekler için ek şartlar gerekebilir ve şirket açılışını tamamlamadan bu şartları yerine getirmiş olmanız istenebilir. Örneğin KOSGEB girişimciliği geliştirme destek programından yararlanmak istiyorsanız öncelikle girişimcilik eğitimini tamamlamanız, sertifika almanız ve şirket kuruluşunu sonra gerçekleştirmeniz gerekir. Bu süreçte aksaklık çıktığında destek umutlarınızı yitirebilirsiniz.
3. İşletme Planı Öncelikli!
Kendinize bir iş planı hazırlamadan iş kurmak mantıklı bir tercih olmaya çok uzaktır. Gerçekleştirdiğiniz analizlerin maksimum verimlilikte sonuçlara dönüşebilmesi için detaylı hazırlanmış bir iş planına her zaman ihtiyacınız olacaktır. İş planı hazırlarken işletmenizin gelecek hedeflerini ortaya koymalı, gelecekte karşılaşmanız muhtemel tehlikeleri belirlemeli ve işletmenizin başarısını arttıracak pazarlama stratejilerini netleştirmelisiniz. Hazırladığınız iş planının çok uzun olmasına gerek yoktur, kısa ve öz bilgileri içermesi ve işletmenizin gelecek projeksiyonunu belirlemesi yeterlidir. İş planı hazırladıktan sonra işletmenizle ilgili önemli süreçlerde bu planınızı yeniden gözden geçirmelisiniz. Neticede şirket kurmadan önceki amaçlarınızla ve stratejilerinizle işletmenizi kurduktan sonraki amaçlarınız aynı olmayacaktır. Sektöre yeni rakipler girebilir, sizin iş gücünüz değişebilir, yeni bir ürün fikriniz olabilir vb. değişkenler doğrultusunda iş planınızı yenilemelisiniz.
4. Ortaklık Fikrini Gözden Geçirin
İş kurmak istiyorsanız ve iş fikrinizi bulduğunuza inanıyorsanız yaşadığınız rahatlığı tahmin edebiliyoruz! Emin olun çoğu girişimci iş kurma isteğini de iş fikrini de netleştirmekte zorlanıyor. Çoğunlukla sermaye sorun gibi düşünülüyor ancak asıl engel cesaret edememek oluyor. Sermaye ya da iş hayatında bir bilenin önerileri sizin için de önemli olabilir! Bu gibi bir durumda iş fikrinizi ertelemek yerine kendinize bir ortak bulabilirsiniz. İş ortağı bulmanın kolay olmadığını ve toplumumuzda çok yanlış anlaşıldığını hepimiz biliyoruz. Genellikle en yakın arkadaşlar ya da aile bireyleri iş ortağı olarak tercih edildiğinden başarı potansiyeli çok yüksek iş fikirleri dahi başarısızlığa uğrayabiliyor. Siz de benzer bir karar aşamasındaysanız iş ortağının doğru seçildiğinde size birçok avantaj sağlayabileceğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Bir işletmeyi yönetmek ve o işletmenin sorumluluğunu tek başına üstlenmek kolay değildir. Bir de sermaye eksiği ya da tecrübe noksanlığı devreye girdiğinde işiniz düşündüğünüzden de zor olabilir. Bu nedenle hem kendi işletmeniz için bir ortak bulmayı hem de işletmeler arasında bir ortaklık kurmayı düşünebileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Elbette seçim doğruluğu yine ve yine çok önemli!
5. Şirket Tipinize Karar Verin
Geldik en sıkıntılı konulardan birine. İş kurmayı istiyorsanız işinizi resmi bir şekilde sürdürebilmek için şirket kurmalısınız. Buraya kadar genelde herkes hemfikirdir, ancak iş şirket tipini belirlemeye geldiğinde sorunlar baş gösterir. Şahıs şirketi mi, limited şirket mi yoksa anonim şirket mi gibi sorular sizin de aklınızı karıştırıyorsa mutlaka bir muhasebeci ya da mali müşavir ile görüşmenizi öneriyoruz. Şahıs şirketinin de limited şirketinin de anonim şirketinin de kendine has birçok artısı ve eksisi bulunur. Örneğin şahıs şirketinin kurulum maliyetleri düşüktür ve kapanma işlemleri de oldukça hızlıdır. Ancak geliriniz giderek artacaksa sürekli değişebilen vergi dilimlerine hazırlıklı olmanız gerekir. Yıl içerisinde kazancınız beklentilerinizin çok üzerine çıkarsa kazandığınızın %35’ini vergiye ayırmak zorunda kalabilirsiniz. Limited şirketin kurulum maliyetleri şahıs şirketine göre daha fazladır, belli kısıtlamaları da vardır. Yine de %20’lik vergi dilimi değişmez. Bu ve bunun gibi birçok noktada şirket tipleri arasında farklılıkların olduğunu ifade edebiliriz. Şirket tipine karar verdikten sonra işlemler için muhasebecileri yetkilendirebilir, sizin adınıza işlem yapmalarını sağlayabilirsiniz.
6. İyi Bir Ekip Her Derde Deva
Yeni bir iş kurmak için sadece siz tüm işler için yetebilirsiniz. İşletmenizin para kazanmasını sağlayabilir, sosyal medya hesaplarını açabilir, müşterilerle görüşebilir, tedarikçileri yönetebilir, şikayetlerle ilgilenebilirsiniz. Ama nereye kadar? Emin olun bir noktadan sonra tüm işlere yetemediğinizi ve yetemediğiniz için kendinizi yıprattığınızı fark edeceksiniz. Yeni bir iş kurmayı düşünüyorsanız bizim önerimiz mutlaka güvendiğiniz ve yetkinliklerine ihtiyaç duyduğunuz kişilerden yardım almanız olacaktır. Kendi işinizi kurduğunuzda tek başınıza bu sorumluluğu üstlenmek zorunda olmadığınızı bilmelisiniz. Evet personel masrafları çok da ucuz değil ancak yine de yararlanabileceğiniz teşviklerin olduğunu da unutmamalısınız. Üstelik doğru seçtiğiniz bir personelin size yeni müşterilerle anlaşmak için zaman tanıyacağını da göz önünde bulundurmalısınız.
7. Networkünüzü Genişletin
Şirketinizi resmi olarak kurmadan önce de şirketinizi kurduktan sonra da bir iş yeri sahibi olarak kişisel networkunuzu genişletmenizi öneriyoruz. Ne kadar çok kişiyi tanır ve ne kadar kişiye kendinizle işinizi tanıtırsanız akılda kalıcılığınızı o kadar çok arttırabilirsiniz. Şirketinizi yeni kurduğunuz zamanlarda sektörünüzdekilerle ya da diğer iş insanları ile tanışma fırsatı yakalayabileceğinizi unutmadan kurumsal kimliğinizi oluşturmalısınız. Girdiğiniz ortamlarda işinizi anlatıp merak uyandıracaksanız profesyonel bir şekilde tasarlanmış kart vizite, iyi çalışan bir web sitesine, sizin hakkınızda bilgi edinmek isteyenlerin inceleyebilecekleri bir sosyal medya hesabına ihtiyacınızın olacağını unutmamalısınız. Hem çok yüksek maliyet gerektirmeyen hem de imajınızı en iyi şekilde yansıtmanızı sağlayacak dijital kimliğinizi özenle oluşturursanız girdiğiniz ortamlarda pozitif bir izlenim yaratabilirsiniz.
8. İşinizi Tanıtın
Az önceki maddede kısa bir giriş yapmıştık, şirketinizin faaliyetlerinin devamlılığı için yapmanız gereken öncelikli işlerden biri de işinizi tanıtmaktır. Bu noktada önünüzde birçok seçenek bulunur. Faaliyet alanınıza, işletmenizin konumuna, iş fikrinize ve beklentilerinize göre hem geleneksel pazarlama yöntemlerinden hem de dijital pazarlama avantajlarından yararlanabilirsiniz. Teknoloji tabanlı bir iş yapıyorsanız dijital pazarlama faaliyetlerine odaklanmak sizin için çok daha mantıklı bir tercih olacaktır. Aynın şekilde satış yapmak temel hedefinizse, marka bilinirliğini arttırmak istiyorsanız, müşterilerinizin sadakatini kazanmanın öneminin farkındaysanız da yolunuz dijital pazarlama stratejileri ile kesişecektir. Günümüzde başarılı olmak isteyen tüm işletmenlerin yaptığı tercihe direnmek yerine dijital dünyada kendi sesinizi oluşturarak beklentilerinizin çok üzerinde başarı elde edebilirsiniz.
İş kurmak ve hayatınızda büyük bir değişim gerçekleştirmek istiyorsanız başarılı olmak için yazımızda bahsettiklerimiz haricinde birçok değişken doğrultusunda gardınızı almalısınız. Bu adımları doğru bir şekilde tamamlamak başarılı olma ihtimalinizi arttıracak olsa da başarıyı garantileyecek diye bir söylemde bulunamayız. İş fikri ne kadar başarılı olursa olsun başarısızlık ihtimali her daim aklın bir köşesinde bulundurulmalıdır. Bu ihtimalin görmezden gelinmemesi ve zor zamanlar için finansal kaynakların bulunması girişimcilerin ticari başarı elde etmeleri ve ticari faaliyetlerini sürdürebilmeleri adına önemli gerekliliklerdendir.

Yeni İş Kurmak İsteyenler İçin Kredi Fırsatları

Kendi işini kurmak isteyen ancak sermaye yetersizliğinden dolayı herhangi bir adım atamayan pek çok girişimci, işyeri açmak için kredi kullanmayı tercih ediyor. Bu kapsamda hem hükümet hem de bankalar tarafından girişimcilere yönelik kredi ve hibe destekleri sağlanabiliyor. Yeni iş kurmak için kredi kullanacak girişimciler için çeşitli seçenekleri değerlendirdiğimiz bu liste size fikir verebilir. Yine de iş kurmak için gerekli sermayenin tamamını kredilendirmek tavsiye edilmez. Elinizde bulunan hali hazır sermayenin üzerine kredi kullanmak size daha rahat bir nakit akışı sağlayabilir. Eğer sermayeniz yoksa sermayesiz iş fikirleri arasından bir seçim yapmanızı tavsiye edebiliriz.

Yeni İş Kurmak İçin Kullanılabilecek Krediler

İş kurmak isteyen girişimcilere devlet bankaları, özel bankalar, kooperatifler, kalkınma ajansları ve KOSGEB farklı koşullarla ve farklı miktarlarda işyeri açma kredileri verebiliyor. Bu kredilerin tutarlarını, vadelerini ve faiz koşullarını kurumların kendileri belirliyor. Biz de bu yazımızda size iş kurarken yararlanabileceğiniz kredi olanakları ile ilgili bilgi aktarmaya çalışacağız.
Devlet Tarafından Verilen İşyeri Açma Kredileri
Devlet verdiği işyeri açma kredileri ile üretimi desteklemeyi amaçlamakta olup bu tür krediler genellikle fabrikalar tarafından kullanılıyor. Her bakanlığın bütçesinde ayrı ayrı olmak üzere işyeri açma kredileri için sermayelendirme yapılıyor. Bu konudaki devlet destekleri işyerinin açılmasından işletmenin işlemesine kadar uzanan süreci kapsıyor. Açılan işletme sorunsuz işlemeye başladığında işletme sahibi işini büyütmeyi düşünürse bu amaca yönelik hibe ve destek kredilerinden de yararlanabiliyor. Devlet tarafından verilen en önemli iş yeri açma desteği KOSGEB aracılığı ile girişimcilere ulaştırılıyor. Devletin vereceği iş yeri açma destekleri her yılın başında belirlenen miktarlar ile girişimcilerin kullanımına sunuluyor. Bu nedenle yılın başlarında yapılacak olan başvuruların olumlu sonuçlanma olasılığının daha yüksek olduğu biliniyor.            
KOSGEB Tarafından Verilen İşyeri Açma Kredisi
KOSGEB’in 2018 yılında yapılan düzenlemelerden sonra henüz proje aşamasında bulunan işler için de kredi ve hibe destekleri vermeye başladığı biliniyor. KOSGEB işyeri açma desteğinden yararlanmak isteyen girişimcilerin öncelikle KOSGEB eğitimlerine katılması gerekiyor. Eğitimi başarı ile tamamlayan kişiler desteklerden ve hibelerden yararlanma şansını elde edebiliyorlar. KOSGEB işyeri açma kredisi, kişilere faiz ödemesinin yanı sıra vade öteleme seçeneği de sunuyor. Böylece girişimciler aldıkları kredilerin vadelerini 3 aydan 1 yıla kadar öteleyebiliyorlar. Bu şekilde alınacak kredinin 18 - 36 ay vadesi bulunuyor. Başvuru yapan kişilerin iş kurmaya başlamak için ön onayı beklemeleri gerekiyor. KOSGEB hali hazırda işini girişimcilik desteklerinden yararlanarak kuran kişilere faizsiz kredi desteğinden yararlanma fırsatı tanıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Tarafından Verilen İşyeri Açma Kredisi
Bu bakanlık yalnızca kadın girişimcilere kredi imkanı sağlıyor. Bakanlığın vereceği krediden yararlanacak olan kişiler aslında Avrupa Birliği Uyum Yasaları Çerçevesi’nde belirlenen yasalar ile bu krediyi alabiliyorlar. Bu yasalar çerçevesinde Bakanlığa ait hibe paketleri de sunuluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işyeri açma kredisi destekleri kapsamında 15.000 TL’ye kadar faizsiz kredi imkanı sağlıyor. Bu şekilde kadınların ekonomiye katkılarının artırılması hedefleniyor. Bakanlık işyeri değiştirme, iş büyütme gibi durumlarda da kredi ve hibe desteği veriyor. Boşanmış kadınlar girişimci olarak başvurdukları takdirde ek hibe ve kredi desteklerinden yararlanabiliyorlar.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tarafından Verilen İşyeri Açma Kredisi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vatandaşlarımıza 13 alanda kredi ve hibe desteği sağlıyor. Desteklerden yararlanacak olan kişiler 32 saatlik kısa bir eğitim sürecine tabi tutuluyorlar. Eğitimi tamamlayan kişiler hibe ve kredi desteklerinden yararlanmak için başvuruda bulunabiliyorlar. Bakanlık bu krediyi kullandırarak istihdam sorunlarının kaldırılmasını ve ekonomiye katkı sağlanmasını amaçlıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklerinden yararlanmak için 18 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olmak gerekiyor. Desteklerden ağırlıklı olarak ARGE çalışmaları ve üretim temelli çalışmalar yapan girişimciler yararlanabiliyor.
Yeni İş Kurmak İçin Kredi Veren Bankalar
Bazı bankalar da yeni iş kuracak girişimcilere kredi imkanları sunuyor. Bu kredilerin şartları, miktarları ve vadeleri bankaların kendi kredi politikalarına ve piyasa koşullarına göre değişiklik gösteriyor. Hem özel bankalar hem de devlet bankaları tarafından yeni iş kuracak girişimcilere sağlanan kredi imkanlarını şöyle sıralayabiliriz;
TEB Küçük İşletme Girişimcileri İçin Kredi Veriyor

TEB; ticaret, hizmet, imalat sektöründe yer almak üzere lokanta, kafe, imalathane, atölye ya da mağaza açmak gibi geleneksel bir iş kuracak ya da kuruluş tarihi 1 yıldan fazla olmayan girişimcileri finansman alanında destekliyor. Bu amaca yönelik farklı kredi olanakları sunan TEB, kredi başvurularının değerlendirilmesini girişimcinin mevcut mali verilerine değil iş planlarına göre yapıyor.
Küçük işletme girişimcilerinin yararlanabileceği TEB kredi fırsatları arasında ilk sıralarda taksitli ticari kredi geliyor. Proje ihtiyaçlarına göre 50.000 TL’ye kadar teminatsız, 100.000 TL’ye kadar teminatlı kullandırılması şeklinde standart bir prosedür bulunmakla birlikte; 50.000 TL’ye kadar olan kredi kullanımlarında işin türüne ve durumuna göre TEB kefil ya da ek teminat talep edebiliyor. Girişimciler bu krediyi her ay eşit taksitler halinde ödeyebiliyorlar. Ya da 3 – 6 – 9 – 12 ay geri ödemesiz olmak üzere sonrasında taksitleri ödemeye başlayabiliyorlar.
Kredi Garanti Fonu Teminatlı Girişimci Kredisi kapsamında küçük bir işletme açacak olan girişimciler TEB & KGF işbirliğinden yararlanabiliyorlar. 100.000 TL’ye kadar teminatsız kredi kullanabiliyorlar. Bu kredi türünde vade 60 aya kadar uzatılabiliyor.
Halkbank Girişimci Kredileri ile Yeni İş Fikirlerini Destekliyor
Yeni iş kurmak için kredi kullanacak girişimcilerin ekonomik hayata katılımını destekleyen Halkbank farklı kredi alternatifleri sunuyor. Farklı deneyimlere ve farklı alanlarda iş fikirlerine sahip olan üniversite mezunundan teknokentlerde faaliyet göstermekte olan teknolojik girişimcilere kadar geniş bir kitleye kredi kullanarak iş kurma imkanı sağlanıyor.
Üniversite mezunu olup herhangi bir iş deneyimi bulunmayan, 30 yaşını aşmamış ve mezun olduğu bölüm ile ilgili kendi işini kurmak isteyen girişimciler Genç Girişimci Kredisi kapsamında 50.000 TL’ye kadar aylık eşit taksitli kredi kullanabiliyorlar.
Üniversite mezunu olup, eğitimini aldığı ve deneyim kazandığı iş kolunda kendi işyerini açmak isteyen girişimciler Cesur Girişimci Kredisi kapsamında 75.000 TL’ye kadar kredi kullanabiliyorlar. Bu girişimcilerin 35 yaşını aşmamış ve eğitimini aldığı iş kolunda en az 2 yıl deneyim sahibi olması gerekiyor.
Mesleki kuruluşlardan eğitim sertifikası ya da belgesi bulunan ve ilgili iş kolunda deneyimi olup kendi iş yerini açmak isteyen girişimciler Usta Girişimci Kredisi’nden yararlanabiliyorlar. Bu girişimcilerin en az ilkokul mezunu olması ve kuracağı iş konusunda faaliyet göstermekte olan işyerlerinde en az 5 yıl çalıştığını belgeleyebilmesi gerekiyor. 30 yaşını aşmamış olması istenilen girişimcilerin sahip olduğu eğitim sertifikalarını belgeleyebilmesi de aranılan koşullar arasında yer alıyor. Usta Girişimci Kredisi’nde üst limit 30.000 TL olarak uygulanıyor.
Teknokentlerde faaliyet gösteren, patent hakkı satın almış / sahibi olan ve KOSGEB, TTGV, KOSGEB gibi kurumlardan hibe almaya hak kazanan girişimcilere Mucit Girişimci Kredisi kullandırılabiliyor. Girişimcilerde 30 yaşını aşmama koşulu aranıyor. Kredinin üst sınırı 75.000 TL olarak uygulanıyor.
İş Bankası Bayilik Almak İsteyen Girişimcilere Kredi Olanakları Sunuyor
İş Bankası yeni iş kurmak için kredi kullanacak girişimcilere dört farklı paket kapsamında destek sunuyor. Yeni iş kurmak isteyen girişimciler için bunların içerisinde en avantajlı olanın Franchising Kredisi olduğunu söyleyebiliyoruz. Franchising yani bayilik almak isteyen girişimciler bu kredi kapsamında 36 aya varan vadeler ile kredi kullanabiliyorlar. Kredi miktarının üst sınırının belirlenmesinde franchising almak için ödenecek olan tutarın % 75’i baz alınıyor. Açılacak olan işletmede ortaya çıkabilecek demirbaş temini ve dekorasyon türü masraflar için de aynı koşullarla fatura bedelinin % 75’ine kadar olmak koşulu ile kredi kullanma imkanı sunuluyor. Kredinin geri ödeme planı girişimcinin talebine göre eşit taksitli ya da esnek vade planlı olarak düzenlenebiliyor.
Yapı Kredi Bankası Kadın Girişimcileri Destekliyor

Yapı Kredi Bankası Kadın Girişimci Kredisi adı altında yalnızca gerçek kişi kadın tacirler ya da % 51 ve üzeri hissesi kadın ortağa ait olan firmalara kredi imkanı sunuyor. Ödeme vadesi 36 aya kadar uzanan bu kredi sayesinde iş hayatında kadın girişimcilerin daha fazla rol oynamasına katkıda bulunulması hedefleniyor.
Yapı Kredi Bankası ayrıca franchising almak isteyen ya da halihazırda bir franchise sistemi içerisinde bulunan girişimcilerin finansal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kredi imkanı da sağlıyor. 36 ay vade üst sınırı ile kullandırılan Franchising Kredisi’nde kullanılabilecek kredi üst limiti; isim hakkı bedeli, dekorasyon, demirbaş alımı gibi ihtiyaçlarının toplamının % 65’i olarak uygulanıyor.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Tarafından Verilen İşyeri Açma Kredisi
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı yalnızca ARGE projeleri yürüten girişimcilere iş kurma desteği sağlıyor. 5 kamu ve 24 özel sektör kurumundan oluşan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, mühendislik şirketi açacak olan girişimcilere öncelik tanıyor. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından verilen destekler şu şekilde sıralanabiliyor:
Ticarileşme Politikaları Destekleri: Girişimcilerin ticari faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik olarak işyeri açma desteği verilmesini kapsıyor. İşyerinin açılışını takip eden bir yıl süresince aylık olarak belirli miktarda ödemeler yapılarak bu destek sağlanıyor.
İleri Teknoloji Projeleri Desteği: Teknolojik ürün parçası gibi materyaller üretmeyi hedefleyen girişimciler bu destekten yararlanabiliyor. Bu kapsamda yüksek miktarlı hibe desteği veriliyor ve işyeri açılışından itibaren 3 yıl süre ile aralıklı krediler devam ediyor.
Çevre Projeleri Destekleri: 1.000.000 USD bütçe ile sağlanan bu destek kapsamında girişimcilere işyeri kuruluşu esnasında tek seferlik bir ödeme yapılıyor.
Enerji Verimliliği Proje Destekleri: Girişimciler işyerinin açılışından itibaren en fazla 1,5 yıl süre ile bu destekten yararlanabiliyorlar. Bu kapsamda 1,5 yıl boyunca işyeri açma desteği verilmeye devam ediliyor.

Yenilenebilir Enerji Projeleri Desteği: Bu destek işyeri açma kredisi kısmı geri ödemesiz hibe şeklinde ve 5 yıl süre ile veriliyor. Destek yeni işyeri açanlara tamamen faizsiz olarak sunuluyor. Yenilenebilir Enerji Projeleri Desteği’nden yararlanabilmek için; rüzgar ve su enerjisi gibi yenilenebilir bir enerji kaynağı kullanılması gerekiyor.