23 Aralık 2018 Pazar

İşte Türkiye’nin en güçlü 10 iş kadını

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ

Fortune Türkiye “En Güçlü 50 İş Kadını” listesini yayımladı. Liste, iş dünyasının analitik düşünen ve hedef odaklı kadın liderlerini bir araya getirdi.

“En Güçlü 50 İş Kadını” listesinin bu yıl yedincisi hazırlandı. Sıralama yapılırken, şirketin büyüklüğü ve global ekonomideki önemi, kurumun performansı ve yönü, yöneticinin kariyer çizgisinde nasıl ilerlediği ve sosyal-kültürel kalkınmaya etkisi temel kriterler oldu.
İşte, yenilikçilik peşinde koşan, vizyoner kadın yöneticilerden meydana gelen Türkiye’nin “En Güçlü 10 İş Kadını” listesi…
10- ZEYNEP BODUR OKYA – Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
60’ıncı kuruluş yılını kutlayan Kale Grubu’nun, 17 şirket ve 5 binin üzerinde çalışanı var. Grup, 2016 yılını 1,7 milyar TL ciro ile kapattı. Seramikte Avrupa’nın üçüncü, dünyanın 13’üncü büyük üreticisi. Yapı kimyasallarında ise Avrupa’nın beş büyük üreticisi arasında yer alıyor.
Bodur Okyay, bugüne kadar 1,5 milyar dolar yatırım yapan Kale Grubu adına 2019’a kadar 400 milyon TL daha yatırım yapmayı hedefliyor. Savunma ve havacılıkta Ar-Ge’ye dayalı projelere odaklı olan Bodur Okyay, 2017 yılında grup için yüzde 28 büyüme hedefliyor.
9- NURTEN ÖZTÜRK – Opet Kurucu Üyesi
Opet’in 2016 cirosu, 20,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirket, yüzde 17,71 pazar payı ile sektörün ikincisi oldu. Opet, Sunpet’e ait 431, Opet’e ait bin 73 istasyonla hizmet veriyor. Öztürk, Opet’in KSS projelerinin fikir annesi.
Pek çok projenin gün ışığına çıkmasını sağladı. İş yoğunluğunu fotoğraf, edebiyat ve şiir ile aşıyor, seyahat etmeyi seviyor.
8- NAZLI ÜMİT BOYNER – Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi
2016’da Boyner Grup’un cirosu 4 milyar TL’ye ulaştı. İnternet satışları yüzde 60’ın üzerinde arttı.
Boyner, 2016’da küsuratların bağışlanması projesiyle, STK’lara kaynak yaratan “Yuvarla”, kırsalda yaşayan çocukları sinema ile buluşturan “Sinemasal”, Anadolu’daki zanaatkarların el sanatlarını dünyaya tanıtan “Ustamdan” ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan “Sorusana” projelerine imza attı. Boyner, 2017’de BM ve Uluslararası İş Örgütü’nün “Eşit İşe Eşit Ücret Küresel Koalisyonu’nun uluslararası kampanyasına Türkiye’yi temsilen katılacak.
7- GALYA FRAYMAN MOLINAS – Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı
Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas’ın en büyük savaşı sürdürülebilirlik üzerine. Suyun geri kazanımı için projeler geliştirilmesi, enerji tüketimi ve karbon salımının azaltılması, malzeme geri dönüşümü ve ambalaj iyileştirmeleri gündeminde.
Gündemindeki bir diğer konu ise orta gelir grubuna 2020 yılına kadar eklenecek 700 milyon yeni tüketiciye yönelik geliştirilecek rasyo politikalar. Frayman Molinas, globalde Coca Cola’nın “3W – water, wellness, woman” stratejisinin hayata geçmesi yönünde çalışıyor. Türkiye’de yaklaşık 3 binden fazla çalışana liderlik ediyor.
6- CANSEN BAŞARAN SYMES – Allianz Sigorta, Allianz Hayat Ve Emeklilik YKB
2015-2017 döneminde TÜSİAD Başkanlığı görevini üstlenen Başaran Symes, World Economic Forum’un (Dünya Ekonomi Forumu) “Global Leaders for Tomorrow” (Geleceğin Global Liderleri) unvanına sahip iş liderlerinden biri.
Başaran Symes, 2014’te geldiği görevinde Allianz’a sağladığı yenilikçi katkılarla grubun Türkiye’deki güçlü konumunu daha da pekiştirmeye yönelik çalışmalara yoğunlaştı. Ulusal ve uluslararası piyasalardaki tecrübesiyle, Türkiye sigorta ve finansal hizmetler sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak projelere liderlik ediyor.
5- CANAN ÖZSOY – General Electiric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı
Özsoy, GE Türkiye’yi enerji, sağlık, havacılık, aydınlatma ve ulaşım alanlarında güçlü kılacak stratejilerin peşinde. GE 2016’da Güriş, Dost Enerji, Fina Enerji ve Türkerler ile rüzgar enerjisi alanında işbirliklerine imza attı. 2016’da 1 milyar dolar yatırım ile “GE Dijital”in kurulmasına liderlik etti.
Bunun yanında GE endüstriyel platformu Predix’i hayata geçirdi. Gebze Güç Transformatörleri Fabrikası’nı, dünyadaki en iyi uygulama olacak akıllı fabrikaya dönüştürme çalışmaları gündeminde. Fabrika yatırımı ise 20 milyon dolara mal oldu. Özsoy, 2020 yılına kadar şirket adına 1 milyar dolarlık ihracat katkısı hedefliyor.
4- SUZAN SABANCI DİNÇER – Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye
Akbank 2016 yılında toplam aktiflerini yüzde 17 oranında artırarak, 294 milyar TL’nin üzerine çıkardı. Kredileriyle ekonomiye sağladığı destek, 219 milyar TL’ye ulaştı. 2016’da yaklaşık 13 milyar TL faaliyet geliri ve 4 milyar 854 milyon TL konsolide net kâr elde etti.
Sabancı Dinçer, yönetiminde olduğu ve Türkiye’nin en iyi bankası seçilen Akbank’ı, global rakipler arasında yüzde 35 gider-gelir rasyosu ile en verimli banka kategorisine taşıdı.
3- PINAR ABAY – ING Bank Türkiye Genel Müdürü
Abay yönetimindeki ING Bank Türkiye’nin 2016’da aktif toplamı 58 milyar TL, net kârı ise 592 milyon TL olarak gerçekleşti. Özkaynak hacmi 5,1 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 17,08 seviyesine ulaştı. 2016’da mobil bankacılık müşteri payı yüzde 85’e yükselen bankanın, yeni nesil mobil finans çözümü ParaMara uygulamasının aktif kullanıcı sayısı 120 bin oldu.
Abay, Avusturya’nın mobil bankacılık yazılımı ve ING Grubu’nun ATM yazılımlarının Türk ekipler tarafından hazırlanmasına öncülük etti. 2017 ve sonrası için Abay’ın hedefi, dijitalleşme, teknoloji ve mobile yatırım alanlarında olacak.
2- GÜLSÜM AZERİ – OMV Türkiye CEO’su
OMV Türkiye’nin 2016 cirosu 30 milyar 790 milyon TL olarak gerçekleşti. 2017’nin ilk çeyreğinde 1 milyar 368 milyon euro’ya Hollandalı Vitol Group’a satılan OMV Petrol Ofisi’nin başında Azeri yeni stratejilere liderlik ediyor.
Söz konusu satış ve devir işlemleri 2017 sonlarına doğru tamamlanacak. 2016’daki toplam satışları 10,68 milyon tona ulaşan OMV Petrol Ofisi’nin Türkiye’deki istasyon sayısı bin 709. PO, 1,1 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip. Azeri, yoğun iş temposunu sosyal sorumluluk alanlarındaki çalışmalarıyla devam ettiriyor. Women Corporate Directors Foundation’ın (WCD) Türkiye’deki temsilcisi olarak yeni projeler gündeminde.
1- GÜLER SABANCI – Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Güler Sabancı liderliğinde holding, kombine net satışlarını 2016 yılında yüzde 12 artırarak 53,6 milyar TL’ye, konsolide net kârını ise yüzde 19 artışla 2,7 milyar TL’ye yükseltti. 4,1 milyar TL değerinde yatırım yaptı. Enerjisa, 2016’da 1,1 milyar TL yatırımla Türkiye’nin özel sektör tarafından ileri teknoloji standartlarında en büyük linyit santrali olan Tufanbeyli Santrali’ni devreye aldı.
Güler Sabancı, 2016’da Kordsa ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ni hizmete açtı. Temsa Otobüs, 2016’da Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli ve elektrikli otobüsünü üretti. Temsa İş Makinaları adına Sabancı, Volvo Kamyon ile Türkiye’yi kapsayan tek yetkili distribütörlük anlaşmasını imzaladı.