16 Kasım 2019 Cumartesi

Yöneticilere özel mülakat tavsiyeleri

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ



Kariyerinin henüz başında olanlar için bugüne kadar pek çok kez mülakat önerilerinde bulunduk. Bugün ise yöneticilere özel mülakat tavsiyelerimiz var…



Beklenilen kariyer fırsatını yakalamak için artık her mülakat itinalı bir çalışma istiyor. Yönetici seviyesinde çalışanlar için durum biraz daha kritik, çünkü yönetici pozisyonu mülakatları çift yönlü ilerliyor. Hem kendini çok iyi anlatacaksın hem de karşındaki işvereni çok iyi tanıyacak ve anlayacaksınız. Yönetici Kariyer Koçu Filiz Gündoğdu Demirbağ, yönetici seviyesinde çalışanlara özel mülakat önerileriyle bugün Kariyer Rehberi’nde…

Şirketler yöneticilerden kararlı olmalarını, kararlarına ve becerilerine güvenmelerini beklerler. Yani yönetim pozisyonlarına kendine güveni tam olan adayları getirmeyi düşünürler. Yönetim kademesi arttıkça, paralel olarak kendine güvenin de artması beklenir.

Çoğu zaman iş hayatına ve günlük uğraşlara gömülüp, kendi kariyerimizle ilgili düşünmeyi “Ben nereye gidiyorum, ne istiyorum” diye kendimize sormayı unutuyoruz. Bazı anlarda düşünsek bile bir karara varamadan ya bir telefon çalıyor ya da bir kriz patlıyor…

Nereye gittiğini bilmeyen kişi rüzgar nereye götürürse oraya gider. Rüzgar bizden yanaysa sorun yok, ama rüzgar genelde farklı yönlerden eser.

Yönetici kişinin kariyer beklentisi net değilse genelde şu olur:

İK uzmanı: Kariyer beklentiniz nedir? Ne tür pozisyonlar ilginizi çekiyor?

Yönetici: Deneyimlerime uygun bir fırsat/Şimdiki pozisyonumdan daha iyi bir fırsat…

İnanın bu cevaplar aslında hiçbir şey ifade etmiyor. Özellikle kıdemli yöneticilerin iş deneyimleri fazla olduğu için birçok deneyim iç içedir. Farklı kariyer seçenekleri vardır. Bu cevaplar “Seçimi ben yapmayayım da siz benim için yapın” demekle aynı şey oluyor.

Diyelim ki şapkayı önünüze koyup düşündünüz, bir iş değişikliği yapmaya karar verdiniz ve yeni bir başlangıç için mülakattasınız. Ne yapacaksınız?

Öncelikle diğer adaylar arasından sıyrılacak bir iletişim stratejisi benimsemeliniz. Mülakat görüşmeleri dışında tüm süreci yürütürken de buna dikkat etmeniz önemli. Hangi deneyiminin hangi becerinin bilinmesi kritikse ona odaklanmalısınız, çünkü bu karşı taraftaki etkiyi oldukça arttıracaktır.
Önerilen pozisyon kariyerinize ne getirecek ve en önemlisi ne götürme riski var? Bunları detaylıca hesaplamalı ve ona göre karar almalısınız. İşe başlanılacak şirketin ve sektörün içinde bulunduğu durumu görüşme öncesinde detaylı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Zaten yönetici seviyesinde çalışacak kişilerden de mülakat anında bu konulara hakim olması bekleniyor. Bunu unutmayın.
Diğer pek çok mülakatta olduğu gibi yönetici pozisyonu mülakatlarında da adayın da sorular sorması gerekiyor. Sadece işe alım uzmanının konuştuğu bir mülakat verimli olmadığı gibi adayın da aleyhine bir durum teşkil edecektir. Bu nedenle ilgili konularda gerekli bilgileri edinin ve mülakatta tecrübenizi, bilginizi konuşturun.
Bugüne kadar edindiğiniz pek çok iş ve mülakat deneyimi yeni bir başlangıç yaparken sizin en büyük yol göstericiniz olacaktır. Ancak bu yola çıkmadan yapılabilecek en önemli şey; ne istediğinizden ve istemediğinizden emin olarak yeni bir maceraya atılmanız.

İş görüşmesinde sorman gereken 9 etkileyici soru


Bir iş görüşmesine gittiğinde net olarak kaç rakibin olduğunu bilmesen de birçok rakibin olduğunu ve onlar arasından sıyrılman gerektiğini biliyorsun. Kariyer Rehberi’nde bugün,  bu rakipler arasında seni ön plana çıkaracak 9 etkileyici mülakat sorusu var.

Pozisyonla ilgili sorular

Çalışanlarınızın başarısını nasıl ölçüyorsunuz?
Bu soru, işle ilgili bilmen gerekenlerin temeline iner. Yöneticinin performansından memnun olması için ne yapman gerektiğini anlamanı sağlar. İş tanımlarında çoğu zaman onlarca görev yazar, ama iş yerindeki başarı genel olarak birkaç madde üzerinde yoğunlaşır. Bu nedenle başarının hangi noktalar baz alınarak ölçüldüğünü öğrenmek farklı nüanslar yakalamanı sağlayabilir.

Bu pozisyondaki kişiyi hangi zorluklar bekliyor?

Pozisyonun karşılaşabileceği zorluklara dair böyle bir soru sorman, iş tanımından asla alamayacağın bilgileri sana sunabilir. Aynı zamanda, geçmişte benzer zorluklara nasıl yaklaştığını anlatman için bir fırsat yaratabilir.

İşteki rutin bir gün veya haftayı tanımlayabilir misiniz?

Görüştüğün pozisyonun seni en çok heyecanlandıran kısmı belki de yıl içinde sadece birkaç kez karşına çıkacak. İşte, günlük rutinleri anlamak üzere soracağın bir soruyla bu konuya da bir  açıklık kazandırabilirsin.

İpucu: Bazı işe alım uzmanları bu soruya “Her gün farklı” diyerek cevap verebilir. Böyle bir durumda mevcutta çalışan kişinin günlük iş planı hakkında bir soru sorabilirsin.

Konumdaki başarıyla ilgili sorular

Bu pozisyona alınacak kişiden ilk 6 ay içinde beklentiniz nelerdir?
Bu soruya verilecek cevap, ne tür bir tempoda çalışman gerektiği ve şirketteki organizasyonun hızı hakkında fikir sahibi olmanı sağlayacak. Ayrıca şirketin gelecekteki projeleri konusunda da bu soru sayesinde ipucu alabilirsin.

Bu işte iyi olan bir kişiyi diğerlerinden farklı kılan sizce nedir?

Bir mülakatta sorulabilecek en güçlü soru bu olabilir. İşe alım yöneticileri, ortalama bir iş yapacak birisini bulma ümidiyle adaylarla görüşmüyor, işinde üstün olacak birini bulmayı hedefliyor. Bu soruyu sorduğunda ise aynı şeye önem verdiğinizi gösterebilirsin.

Şirketle ilgili sorular

Şirket kültürünüz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Görüşme yaptığın şirket içinde güçlü bir hiyerarşi ya da daha rahat bir çalışma şekli olabilir. Bunu öğrenmenin doğru yolu, net olarak kültürle ilgili bir soru sormak. Böylece sana uyan ve uymayan noktaları tespit ederek daha bilinçli bir başlangıç yapabilirsin.

Bu şirkette çalışmakla ilgili en çok neyi seviyorsunuz?

İşverenlerin bu soruya vereceği cevapla çok şey öğrenebilirsin. Gerçekten işlerinden zevk alan insanlar, bunu bir şekilde söz veya mimiklerinden belli eder. Bu soruyu sorarken, net bir cevap alamama ihtimaline de hazırlıklı olman gerektiğini söylemeliyiz.

Gerçekten önemsediğin soruyu sor

Bazen insanlar, bir mülakatta soru sorma sırasını yalnızca İk uzmanını etkilemeye çalışmak için kullanır. Sadece işi kapmaya odaklanmak yerine, işin senin için uygun olup olmadığını ölçmene yarayacak sorular sormayı önemsemelisin.

Gelecek planlarıyla ilgili sorular

Gelecek planlarınızda neler var?
Bu oldukça temel ama aynı zamanda etkili sorulardan da biri. Gelecekte yapılması planlanan projeler ve hedefler konusunda hemfikir olup olmadığını anladıktan sonra işe başlamak senin için en iyisi.

Bu pozisyonla neden ilgileniyorsunuz?


İş görüşmelerinde bazı sorular var ki sorulmadan mülakatlar tamamlanmıyor. İK uzmanlarının doğru adaya karar vermek için sorduğu en önemli sorulardan birini daha bugün senin için cevaplıyoruz…

İş görüşmelerinde en sık sorulan sorulara verilecek cevapları senin için açıklamaya devam ediyoruz. Daha önce “Önceki işinizden neden ayrıldınız?” sorusuna verilecek cevabı detaylı olarak açıklamıştık. Bugün ise “Neden bu pozisyonla ilgileniyorsunuz?” sorusuna cevap arayacağız.

Görev tanımını anladığından emin ol

İş görüşmesi yaptığın pozisyonla ilgili olarak öncelikle görev tanımı konusunda net bir fikir sahibi olmalısın. En doğru soruları ancak bu şekilde sorabilirsin. Pozisyona dair kriterlere hakim olduktan sonra sorularını rahatlıkla sorabilirsin.

Heyecanını hissettir

İşle neden ilgilendiğin soruluyorsa, gerçekten işe karşı ilgi duyman önemli. Unutma ki bütün işverenler pozisyona ve şirkete bir şeyler katabilme hevesi taşıyan kişileri işe almayı ister. Bu nedenle görüştüğün iş, seni gerçekten heyecanlandırıyorsa, bunu karşı tarafa da hissettirmelisin.

Şirketle mi işle mi ilgilisin?

Seni işle ilgili heyecanlandıran şey çalışacağın şirketse, cevabına daha çok çalışman gerekiyor. Tabii bundan daha önemlisi de senin için asıl önemli olanın “iş” olması gerektiği; çünkü günlük işlerinin çoğu, şirketin değil bulunduğun rolün sorumluluklarını yerine getirmekle ilgili olacak.

Cevabını kariyer yörüngene bağla

Çalışacağın pozisyona katacaklarından bahsettikten sonra, pozisyonun kariyerine ne gibi artılar kazandırabileceğine değinebilirsin. Bu seni planlı ve kararlı bir aday olarak gösterecektir.

Buraya dikkat!


İşin, kariyer planına nasıl uyduğunu açıklarken, başka bir hedefe ulaşmak için basamak gibi kullanmaya çalıştığın izlenimi yaratabilirsin. Bu noktada seçeceğin cümlelerde dikkatli olman gerek.

 İşle gerçekten ilgilenmiyorsan ne olacak?

Bazen sadece maddi nedenlerden dolayı o görüşmede bulunuyor olabilirsin. Böyle bir durumdayken “Pozisyonla neden ilgileniyorsunuz?” sorusuna cevap vermek zor. Ancak işi kaçırmak istemiyorsan ve işe karşı bir şekilde ilgin ve yeteneğin varsa  bunu göstermek zorundasın. Gerçekten işle ilgili ilgini çeken hiçbir şey bulamıyorsan, başka bir yere başvurmak senin için daha iyi olabilir.

Önceki işinizden neden ayrıldınız?


Bir iş görüşmesinde sorulması garanti olan sorulardan biri de son iş yerinden neden ayrıldığınla ilgili olacaktır. Böyle bir soruyu cevaplarken dürüst mü olmalı yoksa stratejik mi davranmalı? Bu kritik sorunun cevabı bugünkü yazımızda…

“Neden yeni bir iş arıyorsunuz ya da neden son işinizden ayrıldınız?” Bu tarz soruların mülakatlarda sorulma ihtimali oldukça yüksek. Sorulan soru ne olursa olsun, cevabını verirken aklında bulundurman gereken birkaç şey var.

Profesyonel ol

İşini bırakmana neden olan kişisel sebeplerden bahsetmen aleyhine olabilir. İş yerinin uzaklığı, patron  ya da yönetici faktörü, iş arkadaşlarıyla ilgili sorunlardan bahsetmek olmaz. Bunlar elbette ki kişisel olarak geçerli nedenler; ancak işe alım uzmanlarının çok da duymak isteyeceği şeyler değil. Bu nedenle kişisel rahatsızlıklarından bahsetmek yerine işin/projelerin vb. konulardaki aksayan yönlerden bahsedebilirsin.

Genel cevaplardan kaçın

Genel cevaplar, aday hakkında kesin bir şey söylemediği için işe alım yöneticisinin de ilgisini çekmemektedir. “Daha fazla gelişim fırsatı arıyorum” veya “Yeni bir heyecan istiyorum” gibi hazır bir cevap vermek yerine, neden bunları istediğini açıkla.

 Olumsuz konuşma

Önceki işin, işverenin, yöneticin ya da iş arkadaşların hakkında olumsuz konuşma. Bu kişilerden biri işten ayrılmanın nedeni olabilir; ama yine de neden olarak onları göstermemelisin. Cevabın eleştirel değil yapıcı olmalı. Olumsuz bir cevap seni de olumsuz bir kişi olarak gösterir. Şikayet olarak yorumlanabilecek herhangi bir şey söylemekten kaçınmalısın.

Yalan söyleme

Bazen kendi kontrolün dışında işten ayrılabilirsin. Şirketinin küçülmesine veya pozisyonunun kaldırmasına bağlı olarak işini kaybettiysen, bunu söyleyebilirsin. Kovulduysan veya performans sorunları nedeniyle ayrıldıysan, bu deneyimin sana öğrettiklerinden bahset. Özellikle olumsuz bir durumla ilgili dürüst olman, lehine olacaktır.

Kısa ve öz bir cevap ver

Cevabını kısa ve öz tut. Net bir resim çizecek kadar ayrıntılı bilgi ver, ancak fazla açıklama yapma. Çok fazla ayrıntıya girmek, faydadan çok zarar getirebilir.

Negatifleri pozitifleştir
Şu anki mesleğinin bir yönünü beğenmiyor olabilirsin. Neyi sevip sevmediğin hakkında düşün. Bu cevabın sınırlarını çizmek için şöyle bir cevap verebilirsin:

Şu anki görevimde X yapıyorum, ama güçlü yanlarımın/tutkularımın/ilgi alanlarımın Y ve Z ile daha uyumlu olduğunu anladım.

İlgini abartma

Görüştüğün pozisyon hayalindeki iş olabilir. Şartlar da tam istediğin gibi olduğunda bu işi kaçırmamak isteyebilirsin;ancak mevcut işinden ayrılmanın tek sebebi olarak buna odaklanmamalısın. Yeni bir işe başlama konusundaki coşkundan bahsetmen önemli olsa da aşırıya kaçmamalısın.